Rybízový koláč se sněhovou čepicí


300 g červeného rybízu (mražený nerozmrazujeme)
100 g změklého másla
100 g krystalového cukru + trochu na vyšlehání bílků
50 g mandlové mouky anebo mletých vlašských ořechů
2 vejce
250 g polohrubé mouky
1 PL škrobu
Do mísy připravíme 100 gramů změklého másla a přisypeme stejné množství cukru. Přidáme 50 gramů mandlové mouky anebo mletých vlašských ořechů, dva žloutky a 250 gramů polohrubé mouky.
Rychle vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme odležet do lednice.
Koláčovou formu vymažeme kouskem změklého másla a vysypeme moukou. Těsto zabalené ve fólii opatrně rozválíme na placku vysokou asi půl centimetru. Těsto přeneseme na plech, odřízneme okraje a prsty je vtlačíme do formy. Dáme předpéct do trouby předehřáté na 200 stupňů asi na 10 minut.
Mezitím připravíme náplň. Vaječné bílky vyšleháme s cukrem, a teprve, až je hmota lesklá a tuhá, zašleháme lžíci škrobu. Dvě třetiny ušlehaných bílků opatrně smícháme s mraženým rybízem a rozetřeme je na předpečený korpus. Na náplň ještě navršíme zbytek sněhu, a v troubě dopékáme asi půl hodiny.
Ohodnoťte tento recept: