Polévky

Králičí kaldoun

4 porce

¼ králíka
30 g králičích jatýrek
30 g králičích ledvinek
30 g cibule
50 g mrkve
30 g celeru
30 g petržele
2 PL sádla
1 stroužek česneku
sůl, pepř – dle chuti
nové koření
bobkový list
muškátový oříšek
1 dcl smetany
2 PL hladké mouky

Na kaldoun použijeme králičí stehna a skelet. Maso vložíme ho hrnce společně s polévkovou zeleninou, to znamená celerem, petrželí a mrkví, případně i kouskem pórku.

Přidáme bobkový list, pár kuliček nového koření a vše zalijeme studenou vodou. Osolíme a opepříme a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a necháme táhnout dokud není králičí maso měkké.

Mezitím si na kousky nakrájíme cibuli a česnek. Asi pět minut před dokončením do vývaru přidáme králičí droby, to znamená jatýrka a ledvinky.

Hotový vývar scedíme. Na kousku sádla orestujeme nakrájenou cibuli a česnek. Zaprášíme hladkou moukou, přilijeme vývar a promícháme metličkou. Na mírném ohni povaříme asi 30 minut.

Králičí maso obereme z kostí a společně s drůbky pokrájíme na malé kousky. Vše vložíme zpátky do vývaru.

Ochutíme strouhaným muškátovým oříškem, oblíbeným kořením našich babiček. Na závěr ještě zjemníme smetanou.

Polévka se podává s kořenovou zeleninou nakrájenou na nudličky a orestovanou na sádle. Zeleninu dochutíme pepřem, solí a listovou petrželí.

V tradičním kaldounu nesmějí chybět špekové knedlíčky:

Knedlíčky

1 housku (rohlík)
1 vejce
10 g cibule
20 g špeku
sůl, pepř
1 lžíci hrubé mouky
listy petržele
½ dcl mléka
máslo

Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Cibuli nasekáme nadrobno, špek nakrájejte na drobné kostičky. Obojí orestujeme na másle.

V míse smícháme osmaženou cibulku a špek s nakrájenou petrželkou, vejcem, moukou a kostičkami rohlíků.

Směs dochutíme solí a pepřem. Tvarujeme středně velké knedlíčky, které uvaříme do měkka v mírně osolené vodě. Uvařte doměkka (jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené).

Před podáváním knedlíčky rozdělíme do talířů a přelijeme je horkým kaldounem.

Králičí maso by si zasloužilo mnohem významnější zastoupení v našem jídelníčku. Má totiž minimum tuku i cholesterolu, přitom je výživné a lehce stravitelné. Králičí kaldoun se hodí na sváteční stůl, ale také jako výživná a chutná polévka pro ty, kdo se potřebují zotavit a posílit.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl