Staročeská zelňačka s klobásou a sušenými švestkami


4 porce
250 g kysaného zelí
2 větší brambory
400 g vepřových uzených kostí (žebra)
4 ks bobkového listu
6 kuliček nového koření
4 kuličky černého pepře
sůl, kmín dle chuti
2 lžíce sádla
100 g klobásy
1 cibule
2 stroužky česneku
1 PL sušených hub
4 ks sušených švestek
1 dcl smetany
Do hrnce vložíme uzená žebra a zalijeme je vodou. Přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř. Poté vaříme asi dvě hodiny, až je maso úplně měkké.
Vývar scedíme, nakrájíme cibuli a česnek a maso obereme z kostí.
V rendlíku rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm cibuli, okmínujeme, a přidáme i česnek. Klobásu nakrájíme na kostičky a krátce opečeme. Přilijeme vývar z uzených žeber a přidáme brambory. Krátce povaříme a vložíme zelí a sušené houby. Sušené švestky se do zelňačky přidávají i v sousedním Slovensku, ale také například ve Francii. Nasládlé švestky krásně vyváží kyselou chuť zelí. Do polévky nakonec přidáme i pokrájené uzené maso, dochutíme ji solí a pepřem a zahustíme smetanou.
Ohodnoťte tento recept: