Houby

Marinovaná a sušená hlíva ústřičná podle receptu Denisy Šimlové

čerstvá hlíva ústřičná
olivový olej
kvalitní ocet
sušený rozmarýn
kari koření
sušené oregano
uzená paprika
pepř
a bude-li marináda málo slaná, i sůl

Pokud je třeba, hlívu omyjeme. Odkrájíme z ní tuhé nožičky a klobouky nakrájíme na širší nudle. Houby poté povaříme v páře 5 až 10 minut.

Mezitím si připravíme marinádu, která by měla být chuťově výrazná a také dostatečně slaná, aby hlívu ochutila.

Denisa používá například kombinaci olivového oleje, kvalitního octu, sušeného rozmarýnu, kari koření, oregana a uzené papriky dochucené pepřem a případně i solí. Marinovací směs lehce promícháme. Přidáme na drobno nakrájený česnek.

Vše znovu promícháme, a přidáme houby uvařené v páře. Marinádou nešetříme, je třeba, aby ji hlíva dostatečně vstřebala. Následuje další promíchání. Poté je třeba směs přikrýt a nechat rozležet minimálně šest hodin, ale nejlépe přes noc.

Namarinovanou hlívu vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. V domácích podmínkách můžeme houby sušit v otevřené troubě při teplotě 60 stupňů, anebo v sušičce a případně i na topení. Trvá to 6 až 12 hodin v závislosti na teplotě sušení. Denisa doporučuje usušit je do konzistence, kdy jsou ještě trochu gumové.

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Další recepty Celý díl