Bramborové koblihy s uzeným masem
400 gramů brambor uvařených na loupačku.
20 gramů změklého másla
2 žloutky
20 g kvasnic
50 ml vlažného mléka
zarovnanou lžičku soli
200 g hrubé mouky
500 g mletého uzeného masa
Vychladlé brambory nejprve oloupeme.
V misce smícháme změklé máslo a žloutky, které pak vmícháme do brambor nastrouhaných na jemném struhadle. Přidáme kvásek, který jsme nechali vzejít z kvasnic a vlažného mléka.
Směs osolíme. Poté opatrně mícháme a postupně přisypeme hrubou mouku. Vařečkou vypracujeme tuhé těsto, zakryjeme utěrkou a v teple necháme kynout asi půldruhé hodiny. Na pomoučeném válu vytvoříme z těsta bochánek, posypeme moukou, aby se těsto nelepilo na váleček, a vyválíme asi jeden centimetr vysokou placku. Z těsta vykrájíme kolečka.
Na polovinu z nich položíme náplň z umletého uzeného masa. Přiklopíme dalším kolečkem bramborového těsta a okraje přimáčkneme. Koblihy necháme ještě chvíli kynout, a poté smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného sádla z obou stran.
Ohodnoťte tento recept: