Kdoulový sýr


2 kg kdoulí
2 kg krystalového cukru
šťávu ze 2 citronů
2 ČL mleté skořice
Pokud chceme kdoule zpracovat, že třeba otřít je utěrkou a zbavit chloupků na povrchu. Z plodů pak odstraníme jádřince. Kdoule pokrájíme na kousky, vsypeme do hrnce a podlijeme trochou vody. Vaříme do změknutí a poté rozšťoucháme na kaši. Tu propasírujeme přes husté síto. Ochutíme šťávou z citrónu, krystalovým cukrem, skořicí, promícháme, a ještě chvíli povaříme. Vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a usušíme. Pak už jen stačí plát nakrájet na kousky a mlsat. Naše babičky tuhle pochutinu ukládaly do plechových krabic vyložených pergamenovým papírem. Kdoulový sýr vydrží neuvěřitelně dlouhou dobu a můžeme ho podávat právě k sýru klasickému.
Ohodnoťte tento recept: