Moučníky a cukroví

Jablečný koláč z bramborového těsta

několik velkých jablek
300 g předem uvařených a vychladlých brambor
500 g hladké mouky
170 g krupicového cukru
3 celá vejce
200 g změklého másla
kypřící prášek do pečiva
vanilkový cukr
citronovou kůru
mletou skořici
papír na pečení

Na náš jablečný koláč nastrouháme omytá jablka i se slupkou. 300 gramů předem uvařených a vychladlých brambor ve slupce oloupeme a také nastrouháme na hrubším struhadle. K bramborám přidáme 500 g hladké mouky, 170 g krupicového cukru, 3 celá vejce, 200 g změklého másla a ještě kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr a citronovou kůru. Poté rychle vypracujeme těsto, aby nezřídlo. Těsto rozválíme pomoučeným válečkem na rovněž pomoučeném pečicím papíře. Těsto i s papírem pak přeneseme na plech. Poté poklademe vrstvou nastrouhaných jablek a posypeme skořicí. Podobně připravíme i svrchní plát těsta, kterým náplň překryjeme, tentokrát pečicím papírem nahoru. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 45 minut. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

104 hlasů

Další recepty Celý díl