Křehký koláč s jahodami a rebarborou


Jak je to tedy vlastně s konzumací rebarbory, které naši předkové říkali reveň? Naše babičky ji sklízely jen do svatého Jána a často ji pak nakládaly do cukru. V době správně načasované sklizně rebarbora obsahuje množství minerálů i vitamínů a pročišťuje naše tělo. Později našemu zdraví už naopak neprospívá, protože díky obsahu kyseliny šťavelové odvádí z těla vápník. Proč ji tedy naši předkové pěstovali v tak hojné míře? Je to nenáročná zelenina, která roste prakticky sama. Rebarboru nesmějí lidé s ledvinovými kameny, dnou či revmatem, a vyhnout by se jí měly těhotné a kojící ženy i děti. Důležité je také řapíky rebarbory vždy řádně tepelně upravit.
100 g hladké mouky
100 g špaldové mouky
100 g krupicového cukru
50 g mletých loupaných mandlí nebo ořechů
50 g másla
špetka soli
1 žloutek
2 – 3 lžíce vody
Na drobenku
100 g hladké mouky
50 g cukru
60 g másla
30 g mletých loupaných mandlí
Na náplň
500 g rebarbory
400 g jahod
3 lžíce cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
Hladkou pšeničnou mouku smícháme s moukou špaldovou. Přidáme krupicový cukr a mleté mandle nebo ořechy. Do těsta dále patří změklé máslo pokrájeného na kousky a žloutek. Vše opatrně promícháme, a poté rukama vypracujeme těsto. Vytvoříme bochánek, zabalíme do fólie a necháme půl hodiny odpočívat v lednici.
Jahody zbavíme stopek. Z rebarbory směrem odspodu stáhneme svrchní tuhá vlákna. (Pokud však po sklizni potřebujeme rebarboru chvíli skladovat, neoloupaná vydrží v lednici až týden. Můžeme ji také zamrazit).
Nakrájenou rebarboru a jahody zasypeme cukrem, kukuřičným škrobem, a vše lehce promícháme stěrkou.
Vychladlé těsto rozválíme na pomoučeném válu. Formu na koláč vymažeme kouskem změklého másla a opatrně do ní přeneseme těsto. To pak do formy jemně vtlačíme a vytvarujeme okraje koláče. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů do růžova
Do mísy dáme veškeré suroviny na drobenku, smícháme a rukama vytvoříme sypkou směs.
Na upečený korpus navršíme jahody s rebarborou a vše posypeme drobenkou. Koláč dáme do trouby dopéct, dokud není drobenka do zlatova.
Ohodnoťte tento recept: