Polévky

Šťovíková polévka řečená brčálka

velkou hrst čerstvě nasbíraného šťovíku
lžíci sádla
2 středně velké, oloupané na kostičky nakrájené brambory
vejce
sůl
pepř
opražené kostičky housky
zakysanou smetanu

Kyselý šťovík se dá nejen sbírat, ale také pěstovat na zahrádce. Šťovík zahradní je zdravá bylina oblíbená například v Německu a ve Francii. Ve středověku se dokonce používal jako prostředek proti kurdějím, a to právě pro svůj obsah vitamínu C.

A jak se vaří polévka brčálka? V kastrůlku rozehřejeme lžíci sádla. Pokrájíme velkou hrst čerstvě natrhaných šťovíkových listů. Přilijeme vodu a přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory. Osolíme a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Do polévky rozklepneme a zakvedláme vajíčko, a vše dochutíme pepřem. Polévku podáváme s kopečkem zakysané smetany a opraženými kostičkami housky.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl