Májová bowle
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/221/221562220460017/912412.jpg?1652615173)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/12059685760/foto09/recepty/m_11711.jpg?1652643874)
sirup z mařinky vonné
jahody
bílé víno
šampaňské
Na sirup svaříme 250 gramů cukru ve dvou stech mililitrech vody. Do horkého cukrového sirupu vložíme velkou hrst mařinky a krátce povaříme. Přidáme omytý a na kolečka nakrájený citron. Sirup necháme vychladnout a bylinku v něm můžeme poté nechat luhovat i několik hodin. Nakrájíme si jahody, a mařinku s citronem scedíme a ještě poctivě vymačkáme. K tomu se hodí například dřevěný hříbek po babičce. Sirup poté přelijeme do uzavíratelné nádoby.
Jahody zalijeme odměrkou sirupu, bílým vínem a šampaňským. Májové víno či bowle se v květnu tradičně připravuje v sousedním Německu, a to už od dob raného středověku. Co se jeho konzumace týče, je na místě malé varování: pokud to s ochutnávkou přeženeme, kumariny, které mařinka obsahuje, mohou způsobit slušný bolehlav, takže i zde platí „všeho s mírou“.
Ohodnoťte tento recept: