Ořechový koláč se žloutkovou polevou


na těsto
3 bílky
100 g mletých vlašských ořechů
100 g másla
100 g moučkového cukru
130 g polohrubé mouky
1 kávová lžička kypřícího prášku
100 ml vlažného mléka
3 žloutky
100 g moučkového cukru
čokoládová poleva nebo rozehřátá pikantní marmeláda (rybízová, malinová)
Do mísy vsypeme 100 g moučkového cukru a přidáme stejné množství másla. Cukr a máslo utřeme do pěny. Přidáme 130 g polohrubé mouky promíchané s kávovou lžičkou kypřicího prášku, 100 g mletých vlašských ořechů, deci vlažného mléka a vše promícháme.
Mirka má osvědčený tip, jak ušlehat dokonalý sníh z bílků. Nádobu nejdříve vypláchne malým množstvím octa a sníh je poté lesklý a tuhý.
Ušlehané bílky opatrně vmícháme do těsta.
Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů 25 až 30 minut.
Na žloutkovou polevu si navážíme 100 g moučkového cukru a utřeme ho se třemi žloutky do husté pěny. Polevu nalijeme na ještě horký koláč, necháme mírně ztuhnout a poté ozdobíme rozehřátou pikantní marmeládou, anebo čokoládou.
Ohodnoťte tento recept: