Maso

Tafelspitz

Oblíbený pokrm císaře Františka Josefa I. Autorkou receptu je Mirka Kuntzmannová, se kterou jsme tuhle rakouskou klasiku i přílohy k ní v našem pořadu připravovali.

750 g hovězího masa (tabulová špička, pero, kližka)
1 kulička nového koření
3 kuličky pepře
3 morkové kosti
250 g kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev, celá cibule i se slupkou)
sůl

Hovězí maso vložíme do horké vody, přidáme veškerou zeleninu i koření a vaříme na mírném plameni, dokud není maso měkké. Proces můžeme urychlit v papiňáku. Jinak maso „táhneme“ 4 – 5 hodin, ale klidně i přes noc. Maso se ale nesmí úplně rozpadat. Uvařené, mírně prochladlé hovězí nakrájíme na plátky. Podáváme přelité hovězím vývarem a obložené dušenou zeleninou, sezónními saláty, kyselými okurkami, nakládanou řepou a podobně.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl