Výživný slepičí vývar s kozincem blanitým


Vhodný pro období viróz a nachlazení, případně před vypocením
4–6 porcí
1 celá slepice
2 litry vody
sušený kořen kozince blanitého, k dostání v bylinkářských obchodech. Na 2 litry vývaru dávkujeme max. zarovnanou polévkovou lžíci sušeného kořene.
4 mrkve
2 kořenové petržele
2 cibule
kousek celeru
malý kousek zázvoru
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
sůl dle potřeby
přepuštěné máslo na orestování zeleniny
Na dokončení receptu v případě, že chceme vývar použít pro domácí léčbu:
cibuli
česnek
kousek pórku
zázvorovou šťávu
jarní cibulku
Oloupeme a na kostičky nakrájíme polévkovou zeleninu. Obyčejná čajová lžička je skvělým pomocníkem pro oškrábání kousku zázvoru. V pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a nakrájíme si na čtvrtky cibuli, kterou neloupeme, vývar pak bude mít lepší barvu. Zeleninu lehce orestujeme, přidáme bobkový list, a kozinec blanitý.
Do vývaru patří ještě nové koření. Vzhledem k tomu, že do vývaru se vyvaří cenné minerály z drůbežích kostí, doporučujeme použít maso ze slepic z biochovu. Budoucí vývar přisolíme a táhneme pod bodem varu až 8 hodin.
Pokud připravujeme vývar pro pacienta s počínající virózou či nachlazením, můžeme účinky polévky posílit tím, že na dno talíře vložíme kousek čerstvě nastrouhané cibule, pórku a česneku. Zeleninu zalijeme vývarem a můžeme přidat i uvařené slepičí maso a nakrájenou jarní cibulku.
Do vývaru můžeme nakapat ještě šťávu z čerstvě nastrouhaného zázvoru, pokud výslednou celkově ostrou chuť polévky sneseme. Pokud na sobě pociťujeme například příznaky chřipky, případně máme dokonce horečku, takto upravenou polévku sníme a šup pod peřinu. Tenhle starý recept si naše babičky vypůjčily od babiček židovských pro čas, kdy bylo třeba pacienta vypotit a současně posílit.
Ohodnoťte tento recept: