Různé

Škvarkové zelňáky

150 g škvarků na mletí
malou hrst škvarků na pokrájení
1/2 kila hladké mouky
kmín
sůl
pepř
1 polévková lžíce sádla
450 g kysaného zelí
trochu zelné šťávy

150 gramů škvarků pokrájíme na kousky. Do mísy vsypeme půl kila hladké mouky, okmínujeme, osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme lžíci sádla a 150 gramů škvarků, které jsme si předem umleli nebo rozmixovali. Nesmíme zapomenout ani na škvarky krájené, dodají plackám tu správnou texturu. Dále pokrájíme 450 gramů zelí, ze kterého jsme vymačkali vodu, a přidáme je do těsta. Vše promícháme, a pokud je těsto tuhé anebo se nám drobí, naředíme je zelnou šťávou. Těsto dál hněteme ručně, dokud se všechny ingredience nespojí. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta asi centimetr silnou placku, ze které vykrajujeme kolečka. Zelňáky přeneseme na pečicí papír a každý zelňák za pomoci rádýlka na povrchu nařízneme do křížku. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 20 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

190 hlasů

Další recepty Celý díl