Svatomartinské rohlíčky


Pochoutka z nekynutého těsta. S ořechovou náplní.
400 g hladké mouky
2 vrchovaté PL moučkového cukru na rohlíčky a 175 g do náplně
2 vaječné žloutky
2 vaječné bílky
¼ litru smetany
250 g změklého másla
špetičku soli
175 g mletých vlašských ořechů
V míse promícháme hladkou mouku a moučkový cukr. Přidáme vaječné žloutky a přilijeme smetanu. Směs při tom neustále promícháváme. Poté přijde na řadu změklé máslo a špetička soli.
Na pomoučeném válu vypracujeme hladké těsto, ze kterého vytvoříme bochánek. Ten zabalíme do potravinové fólie a necháme, nejlépe v chladu, asi hodinu odležet.
Mezitím si připravíme náplň. Mleté vlašské ořechy smícháme s moučkovým cukrem a vaječnými bílky.
Těsto si rozdělíme na díly, ze kterých vytvoříme kuličky. Kuličku těsta zmáčkneme, rozválíme na tenčí kruhovou placku a tu poté nakrájíme na díly. Na širší konec každého dílu položíme vrchovatou lžíci ořechové náplně a zavineme rohlíček, který zahneme do podoby podkovy. To je ostatně další lidový název pro tuhle sváteční pochoutku.
Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi dvacet minut dozlatova. Hotové rohlíčky necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.
Ohodnoťte tento recept: