Bezinkovo-kávový likér
2 l otrhaných bezinek
1 l vody
1 kg cukru
1 balení vanilkového cukru
1 citron
1 lžičku skořice
200 ml silné kávy
Při sběru černého bezu musíme dát pozor, abychom si keř nespletli s bezem chebdím nebo bezem červeným, které jsou jedovaté. I syrové plody bezu černého je třeba vždy tepelně upravit, jinak riskujeme střevní potíže a nevolnost.
Na naši dávku likéru potřebujeme dva litry čerstvě natrhaných bezinek. Zralé černé kuličky tedy otrháme ze stopek, omyjeme a v hrnci zalijeme vodou. Přilijeme citronovou šťávu a přivedeme k mírnému varu asi na 15 minut. Povařené bezinky scedíme a naběračkou propasírujeme přes hustý cedník. Scezenou šťávu znovu zahřejeme, přisypeme 1 kilogram krystalového cukru, 1 balení cukru vanilkového, lžičku mleté skořice a nakonec přilijeme i 200 mililitrů silné černé kávy. Udržujeme při mírném varu ještě dalších pět minut. A protože bez alkoholu by nevznikl likér, necháme tekutinu vychladnout a přilijeme půl litru kvalitního rumu. Pak už zbývá jen plnit do lahví a můžeme ochutnávat.
(Nápoj není vhodný pro děti.)
Ohodnoťte tento recept: