Moučníky a cukroví

Slovácké převalované vdolky

Anna Mahdalová nás provedla všemi záludnostmi složitého receptu na lahodné cukroví.

Doporučujeme raději zhlédnout video z našeho pořadu.

Dávka je určena na 3 plechy, tj. 90 kusů vdolků.

Na první těsto

1 máslo
12 dkg hladké mouky

Máslo a mouku zpracováváme rukama na pomoučeném válu, tak dlouho, až je do těsta zapravená veškerá mouka. Poté vytvoříme váleček, který necháme ztuhnout v lednici. Využijeme k tomu dobu, během které bude kynout těsto druhé.

Na druhé těsto

40 polohrubé mouky
4 dkg cukru moučky
1 dcl oleje
10 g majonézy
3 žloutky
povidla
1 šlehačka
60 g kvasnic
špetka soli

Do dvou deci vlažného mléka rozdrobíme 60 gramů kvasnic a necháme vzejít kvásek. Žloutky utřeme se čtyřmi deky moučkového cukru, vmícháme deset gramů majonézy a postupně přilijeme deci oleje. Stále mícháme, aby se nám směs nesrazila. Přisypeme 40 dkg polohrubé mouky, přidáme špetičku soli, vlijeme kvásek a opět promícháme. Těsto zasypeme troškou mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi hodinu.

Vál si poté opět pomoučíme, položíme na něj vykynuté těsto a trochu ho rukama roztáhneme do stran. Doprostřed vložíme ztuhlé máslové těsto s moukou, a vše zabalíme do podoby ranečku. Vzniklý bochánek mírně pomoučíme a začneme rozvalovat válečkem tak, aby se těsta spojila. Vyválíme asi palec silnou placku, kterou několikrát přeložíme, zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout dalších 20 minut.

Na tvarohovou náplň

4 kostky tučného tvarohu, které den předem zabalíme do utěrky a savého papíru a zatížíme, na těsto pak použijeme takto vykapaný tvaroh. Měly by nám vzniknout sušší hrudky.
1 celé vejce
1 žloutek
1 vanilkový cukr
3 velké lžíce cukru moučky napůl s cukrem krystal
citron

K rozdrobenému tvarohu přidáme jedno celé vejce, přisypeme tři polévkové lžíce cukru moučkového a krystalového smíchaného půl na půl, a také sáček cukru vanilkového. Přidáme padesát deka másla a trochu nastrouhané citronové kůry. Vše promícháme.

Na posýpku

25 dkg polohrubé mouky
25 dkg hladké mouky
10–12 dkg másla
1 žloutek
1 vanilkový cukr

Vše spojíme dohromady rukama.

Dokončení vdolků

Podruhé vykynuté těsto znovu položíme na pomoučený vál, rozválíme na cca půl centimetru tloušťky, pomoučíme a začneme tvořit malé kulaté vdolky. Těsto nejdříve rádýlkem nakrájíme na čtverečky. Na každý z nich položíme kousek tvarohové náplně, zabalíme a vytvoříme kuličku. Do každého vdolku uděláme prstem důlek. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, dáváme však pozor, aby se žloutek nedostal do důlku. Do důlků nastříkáme pomocí cukrářského sáčku povidla a nakonec ještě vdolky posypeme posýpkou.

Na převalované vdolky patří klasická posýpka připravená z polohrubé a hladké mouky, másla, žloutku a vanilkového cukru. Vdolky pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

130 hlasů

Další recepty Celý díl