V hlavních rolích

Robert Mikluš
Robert Mikluš

Tomáš Topinka

Rodák z Protějova. Policistou chtěl být odmalička a svou práci bere jako poslání. Má dobré srdce a chce pomáhat lidem. Díky své profesi si připadá důležitý. Má občas problémy se sebevědomím, zejména pokud jde o opačné pohlaví. Není hloupý, ale někdy má delší vedení a je popleta. Sní o tom, že jednou bude detektivem ve velkém městě. Proto se s vervou pouští do vyšetřování každého malého případu i každé sousedské záhady.


Jiří Bartoška
Jiří Bartoška

Jan Hrubý

Zasloužilý ostravský policista. Má krátce před důchodem, který plánuje prožít v Protějově. Na rozdíl od svých podřízených, kteří se Topinkovi spíše posmívají, má Tomáše rád. Možná proto mu stále dává naději, že by mohl Tomáš získat svojí vysněnou pozici vyšetřovatele v Ostravě.


Veronika Freimanová
Veronika Freimanová

Marie Topinková

Veselá, rázná a emancipovaná žena, matka Tomáše Topinky a jeho sourozenců Hedviky a Reného. Narodila se v Protějově a všichni ji tu stále znají, je to taková místní legenda. Zamlada zamotala hlavu mnoha mužům. Po smrti manžela se z Protějova odstěhovala a otevřela si malý penzion – ten ale shořel a ona se vrací zpět do Protějova. Nejprve se nastěhuje k synovi Tomášovi, později získává peníze z pojistky a otevře si nový penzion v Protějově.


Jenovéfa Boková
Jenovéfa Boková

Lucie Mazalová

Nastupuje jako nová pošťačka v Protějově. Tomáš Topinka se do ní okamžitě zamiluje a ona překvapivě do něj. Lucii se na Tomášovi líbí jeho nekomplikovaná dobrosrdečnost, až naivní idealismus. Spojuje je touha pomáhat ostatním – Lucie chce být vždy nositelkou dobrých zpráv. Jejich vztah je až beskydsky idylický. Lucie má malou dceru Rozárku, se kterou si Tomáš výborně rozumí.


Marek Geišberg
Marek Geišberg

Ľubomír Ostrý

Tomášův konkurent ze sousední vesnice. Je stejně jako Tomáš strážmistrem a stejně jako on má ambici odejít za lepší pracovní pozicí do velkého města. Ostrý je však bezskrupulózní prospěchář, cynik, a současně lenoch i tupec. Je pravým opakem dobrosrdečného Topinky, ale protože jejich rajony sousedí, občas jsou nuceni vyšetřovat případy spolu. Naivní Topinka se nechá od Ostrého často zneužít, nebo naletí na jeho nekolegiální triky. Ostrý se snaží Topinku shazovat před druhými, zejména pak před majorem Hrubým.


Gabriela Marcinková
Gabriela Marcinková

Irena Bezáková

Sestřička doktora Martina. Drzá a svéhlavá kráska. Na rozdíl od doktora Elingera Tomášovi Topinkovi pomáhá ráda. Bere to jako zpestření nudného vesnického života. Protože celé dny tráví v ordinaci, zná všechny místní drby a poslední události.


Miroslav Donutil
Miroslav Donutil

Martin Elinger

Proslulý prostějovský „obvoďák“. Tomáš Topinka ho obdivuje, má k němu otcovský vztah. Často se s ním chodí radit a žádá ho o pomoc. Mezi jeho časté požadavky patří ohledání “obětí” a pitvy, ale protože k vraždám v Protějově nedochází, jde hlavně o drobná domácí zvířata. Elinger často Topinku vyhodí, někdy se ale slituje a pomůže mu.


Václav Kopta
Václav Kopta

Robert Fiala

Oblíbený učitel protějovské školy. Je vzdělaný a na rozdíl od Topinky je schopný logické dedukce. Umí vyhledávat informace a dávat si je do souvislostí. Fiala se svojí ženou (Vanda Hybnerová) vlastní malou farmu, kde mimo jiné chová koně Lukase, kterého si pak Topinka občas půjčuje do některých svých akcí.


Norbert Lichý
Norbert Lichý

Antonín Brázda

Místní restauratér, dříve instalatér. Nepřehlédnutelný hřmotný a užvaněný rozumbrada a také šprýmař, který to nikdy nemyslí zle. Pokud se chce Topinka dozvědět cokoliv o historii Protějova, zajde za starým Brázdou.


Tomáš Měcháček
Tomáš Měcháček

Miloš Brázda

Mladý a dobrosrdečný instalatér a ajťák, pracuje s otcem v restauraci. Chodí s Irenou. Topinkovi někdy pomáhá s „akčnějšími” případy.


Tomáš Jeřábek
Tomáš Jeřábek

Radek Horák

Správce Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Bydlí v domku na samotě, kousek od městečka Protějov, rodinu nemá. Protože se vyzná v místních lesích, často pomáhá Topinkovi s vyšetřováním. Je odborník na místní flóru a faunu. Kromě toho jako bývalý voják umí ovládat zbraně, proto je Topinka přesvědčený, že by se mu mohly jeho “služby” hodit.


Tomáš Hanák
Tomáš Hanák

komisař Majer

Tato figura je hlavní postavou fiktivního televizního seriálu Případy komisaře Majera, které Topinka pravidelně sleduje a touží být jako hlavní hrdina. Majer je fešný geniální vyšetřovatel, něco mezi Sherlockem Holmesem a Jamesem Bondem.


Elizaveta Maximová
Elizaveta Maximová

Klára Volná

Sympatická původně policejní stážistka, která se vrací do Protějova s poněkud pošramocenou minulostí a získá zaměstnání v místní knihovně.