Enchiladas

Nejlepší enchiladas jsem ochutnala ve špinavém stánku ve městě Morélia ve státě Michoacán při bujarých oslavách día de muertos. Je to další z božských mexických jídel, kde hraje hlavní roli plněná kukuřičná tortilla zatočená podobně jako palačinka přelitá omáčkou. Vyzkoušejte je a pochopte sami, proč jsou enchiladas jedním z nejoblíbenějších mexických jídel na celém světě.

Obecný postup

Připravte buď domácí tortilly nebo prohřejte kupované tortilly na pánvi a v obou případech je po prohřátí zabalte do utěrky, aby se zapařily a zůstaly teplé a měkké. Tortilly se dále plní náplněmi, zarolují a rovnou servírují přelité teplou omáčkou. Dále se tedy tepelně neupravují, takže náplň by měla být také teplá a tepelně zcela upravená.

Carne (maso)

Pollo (kuře) / Pavo (krůta) – Kuřecí a krůtí maso uvařené či dušené natrhané na vlákna je nejčastější náplní enchiladas v celém Mexiku. Trhané maso zarolujte do kukuřičných tortill a přelejte červenou omáčkou salsa roja.

Plantas (rostliny)

Enchiladas jsou rájem všech veganů, protože tortillovou placku můžeme naplnit čímkoliv, co nás napadne. Zde máte tipy na náplně a doporučení na kombinaci omáček.

La seta ostra

Hlíva ústřičná je skvělou náhražkou trhaných mas. Nekrájejte jí, ale natrhejte rukama na vlákna a opečte dozlatova na oleji na trošce nasekaného česneku najemno a cibuli na proužky s hrstí nasekaným ořechů a dochuťte posekaným koriandrem, mořskou solí a limetovou šťávou (400g hlívy, 3 stroužky česneku, 1 malá cibule, hrst ořechů, svazek koriandru, 2 lžíce oleje, limeta a sůl dle chuti).

Queso con maíz y jalapeňo

Kombinace kukuřice, jalapeňo papriček a sýrové chuti? Jednoduše smíchejte zrna grilované kukuřice (nebo zrna opečená na másle), smíchejte s nasekanou jalapeňo papričkou, rostlinnou náhražkou sýra s příchutí čedaru (nebo sýrem z mléka) a posekaným špenátem či kadeřávkem. Pro výraznější "sýrovou" chuť Naplňte tortilly, dejte do pekáčku, zalejte omáčkou salsa roja a dejte do trouby zapéct, aby se rozpustil sýr a podávejte.

TIP: Pokud se chcete vyhnout kukuřičné tortille, nakrájejte cuketu podélně na dlouhé a tenké pruhy, které nejdřív opečte na pánvi a pak jednotlivé plátky přeložte přes sebe tak, abyste vytvořili pláty. Ty naplňte a zarolujte stejně jako enchiladas!

PRO VŠECHNY ENCHILADAS PLATÍ JEDNO PRAVIDLO: Navrch spousta nasekaného koriandru, červená cibule na tenké plátky a nadrobený čerstvý sýr!

Salsa roja – červená omáčka, která nesmí chybět

400 g kvalitních rajčat v plechovce
1 bílá cibule nasekaná nahrubo
3 stroužky česneku
2 serrano papričky odsemeněné
(nebo jiné červené papričky)
mořská sůl dle chuti
1/2 lžičky římského kmínu
2 lžíce cukru nebo agáve sirupu
1 lžíce limetové šťávy

Všechny suroviny kromě limetky a soli dejte do výkonného mixéru a rozmixujte dohladka. Dejte do malého hrnce, rychle provařte, stáhněte z plamene a nakonec dochuťte solí a limetovou šťávou.

Další recepty Celý díl