Churros

Čůros! Tak tohle slyšíte nejen v Mexiku pořvávat na ulicích u pojízdných stánků prodejce téhle slaďárny na každém rohu. A ani by křičet nemuseli. Protože vůně smaženého odpalovaného těsta obalená v cukru se skořicí je cítit i několik bloků daleko. Kdo mě zná, ví, že na sladké moc nejsem. Ale churros? Tak těm neodolám asi nikdy.

Máčím je v teplém tekutém karamelu jak divá a nemůžu se jich nabažit. Velice oblíbená je i omáčka z čokolády nebo zakysaná smetana!

Jsou křupavé, vláčné a jednoduše dokonalé.
Takže když opravdovej sladkej hřích, tak CHURROS!

Vznik churros je přisuzován Španělsku a Portugalsku, ale vzhledem k postupným kolonizacím dalších území Mexika a Jižní Ameriky se staly oblíbeným dezertem ve všech španělsky a portugalsky mluvících zemích.

500 ml vody
250 g hladké mouky
200 g másla
5 vajec
špetka soli
100 g třtinového cukru
2 lžičky mleté skořice
1 vanilkový lusk
cca 1000 ml rostlinného
oleje na smažení
plus cukrářský pytlík
s řezanou špičkou (hvězda)

Na mírném plameni si rozehřejeme hlubokou pánev. Dáme do ní vodu, máslo, semínka z vanilkového lusku a sůl. Za stálého míchání necháme rozpustit máslo, vodu přivedeme k varu a pánev pak stáhneme z plamene. Do směsi nasypeme mouku a důkladně mícháme, až nám vznikne hladké těsto. Necháme ho chladnout při pokojové teplotě zhruba 10 minut a poté postupně zapracujeme jedno vejce po druhém. Můžeme vařečkou nebo čistýma rukama, což jde ostatně mnohem rychleji.

Těsto dáme do cukrářského pytlíku. Mezitím si na středním plameni rozpálíme v hrnci nebo fritéze vysokou vrstvu oleje. Jakmile je rozpálený, tlačíme těsto z pytlíku rovnou do oleje, nůžkami odstřiháváme cca 10 cm dlouhé kousky a smažíme je dozlatova. Dbáme na to, aby byly churros usmažené pořádně i uvnitř a těsto nezůstalo syrové. Hotové churros vyndáme děrovanou lžící ven z oleje na talíř vystlaný ubrouskem a poté hned obalujeme v cukru smíchaném se skořicí.

Slaný karamel

Karamel se dá snadno připravit z kondenzovaného mléka. Nebo taky z cukru a plnotučné smetany. Vůbec nejlepší karamel je podle mě ale z kokosového mléka! Jediná podmínka je, aby bylo pořádně kvalitní a ve složení byl pouze kokos (většinou uvedeno jako kokosový extrakt – min. 60 %) a voda.

plechovka kokosového mléka (400 g)
200 g světlého třtinového cukru
špetka soli

Plechovku mléka necháme v lednici víkem dolů přes noc. Hustá tučná část se oddělí od tekutiny. Opatrně druhý den plechovku otevřeme a lžící odebereme hustou část – kokosový krém / smetanu (tekutina zůstane na dně). Kokosovou smetanu dáme do malého hrnce a přidáme cukr a sůl. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme zhruba 5 minut, dokud se omáčka nespojí a nezkaramelizuje. Poté necháme karamel trochu vychladit a ihned použijeme jako dip!

TIP: K churros můžete podávat i čokoládovou omáčku! Jednoduše dejte do malého hrnce kokosovou smetanu stejně jako v receptu na karamel, nalámejte do ní cca 200 g hořké čokolády (s mlékem či bez – dle vaší volby) a doslaďte cukrem podle vlastní chuti!

Další recepty Celý díl