
Sladovnický ječmen
K nám do střední Evropy přišel ječmen před asi 5 000 lety. Dnes je u nás druhý co do osevní plochy, hned po pšenici. Roste i v Tibetu v Andách a v nejsevernější Evropě i za polárním kruhem.
Všude je to ceněná potravina a prokazuje se, že i zdravá. Ječmene existuje celá řada druhů. Jarní je choulostivější a náročnější pro pěstování a právě ta se používá ve sladovnictví. U nás roste jen na Hané a v Polabí kolem Mělníka.
Sladovnický ječmen se pěstuje v řadě odrůd. Pivovary žádají jen některé z nich, aby zachovaly charakteristickou chuť svého piva. Aby jim sladovnický ječmen vyhovoval, musí být splněna celá řada podmínek. Záleží na přípravě půdy, způsobu sklizně i skladování. Záleží dokonce i na tom, která plodina se na poli pěstovala loni.