4/10 Ryzlink rýnský
Obsah dílu
Václav Žmolík putuje za oblíbenou odrůdou Ryzlink rýnský v kraji mezi Strážnicí a Blatnicí pod sv. Antonínkem, kde víno pěstoval i samotný učitel národů Jan Amos Komenský.
Přehled dílů
8/10 Rulandské modré
I. řada
Dovezl Karel IV. z Burgundska odrůdu, které dnes říkáme Rulandské modré? Nebo jde jen o příběh, který nemá s historií našeho vinařství nic společného?
2/10 Aurelius
I. řada
Vděčíme za kulturu pěstování vína římským legionářům? Nebo je to jen legenda, pro niž nemá archeologie důkazy?
1/10 Pálava
I. řada
Václav Žmolík putuje za tajemstvím oblíbené moravské odrůdy vína a zároveň objevuje magická místa v krajině Pavlovských vrchů.
10/10 Cabernet Moravia
I. řada
Václav Žmolík se těší na setkání s žijící legendou mezi moravskými šlechtiteli. Pan Lubomír Glos je autorem mnoha oblíbených odrůd a i ve svých více než osmdesáti letech stále pracuje na nových.
9/10 Veltlínské zelené
I. řada
Kaňon řeky Dyje nejen ovlivňuje příznivě klima krajiny v okolí Znojma, kde se výtečně daří Veltínskému zelenému, ale Václav Žmolík je uchvácen i romantickou krásou zdejší přírody.
7/10 Rulandské bílé
I. řada
Lidové zvyky, bohaté kroje, písně a hlavně víno: to vše čeká poutníka při návštěvě Uherského Hradiště a jeho okolí. Václav Žmolík si tentokrát bere pod drobnohled tradiční odrůdu Rulandské bílé.
6/10 André
I. řada
Moravští vinaři zdokonalují tradiční odrůdy révy, aby i červená vína obstála ve srovnání se zahraničím. Jedním z podařených pokusů, jak se o tom přesvědčí Václav Žmolík, je André.
5/10 Muškát moravský
I. řada
Hrad Buchlov symbolicky střeží krajinu, v níž se zrodilo jedno z nejvoňavějších tuzemských vín. Václav Žmolík putuje nejen za tajemstvím vína, ale nevynechá ani starobylé památky.
4/10 Ryzlink rýnský
I. řada
Václav Žmolík putuje za oblíbenou odrůdou Ryzlink rýnský v kraji mezi Strážnicí a Blatnicí pod sv. Antonínkem, kde víno pěstoval i samotný učitel národů Jan Amos Komenský.
3/10 Müller Thurgau
I. řada
Václav Žmolík plnými doušky vychutnává kraj i víno v okolí Litoměřic. I vinaři severních vinohradnických oblastí dokážou vyrobit skvělá vína s typickými svěžími kyselinkami.