Vína s chutí historie

Aurelius

Odrůda Aurelius je rozšířená po všech vinařských oblastech České republiky. Jedná se o křížence odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský.

Mezi hlavní výhody pro pěstování patří dobrá snášenlivost nehostinných podmínek např.: mrazy, proměnlivá vlhkost atd. Ovšem nejlépe se jí daří v sušší a chudší půdě, ale vyroste prakticky kdekoliv. Dokonce se doporučuje ji pěstovat v polohách, kde se poslední jmenované odrůdě už tolik nedaří. Za vyšlechtěním stojí Ing. Josef Veverka, který má na svědomí i Pálavu.

Barva Aurelia je zelenožlutá, příchuť osvěží svojí jemně kořenitou lehkostí. Vůně i chuť pak nese hravé ovocné tóny, z nichž nejvíce okouzlí esence jablka, meruňky, broskve v kombinací s kořením. Dáte si dnes k večeři „Au“? Obecně se doporučuje jej podávat k drůbežímu masu. Pozdní sběry se nejlépe hodí k různým úpravám rybího masa. Pokud zvolíte sladký výběr, tak nejlépe ladí se zákusky a celkově jakýmikoliv dezerty.

Přejít na obsah dílu