Chat

host

Blanka Procházková

Koření pro imunitu - zázvor

Záznam chatu z pondělí 1. února 2021

Světluše: „Dobrý den, slyšela jsem od slavné bylinkářky,že zázvor není dobré užívat při viroze,neboť on infekci jakoby zabalí,při svém prohřívání, ale neléčí. Z toho je prý bolest hlavy při léčbě a ta se tím i prodlužuje. Děkuji, Světluše Šašková“

Blanka Procházková: „Dobrý den, také jsem již tuto teorii slyšela a hledala její zdroj. Klinickými studiemi je potvrzen mj. zahřívací efekt, tj. nehodí se při horečce a teplotě. Schopnost viry zabalit a bránit léčbě povrzena nebyla. Nicméně platí, že užívání imunomodulačních látek (včetně gingerolu ze zázvoru) má nejvyšší efekt při předcházení těmto onemocněním. Zázvor má však dokonce analgetické účinky a bolest hlavy naopak potlačuje. Jistě nejlepší je vyzkoušet si na sobě ve dnech bez teplot.“

SKINF: „Jsou nějaké nevýhody konzumace zázvoru?“

Blanka Procházková: „Dobrý den, zázvor silně podporuje chuť k jídlu a trávení, proto není vhodný pro osoby s podrážděným žaludkem nebo žaludečními vředy. I nadměrná kyselost žaludečních šťáv může být zázvorem ještě více podpořena. Další "nevýhodou" je účinek na svalovinu dělohy, kdy ve vyšších dávkách (nad 4 g sušeného) může zázvor ohrozit těhotenství, protože podporuje stahy svaloviny dělohy. Opatrní by měli být diabetici, kteří užívají inzulín, zázvor potencuje hypoglykemii. Rovněž při užívání léků ovlivňujících srážlivost krve je užívání zázvoru nevhodné, neb s nimi interaguje.“

KS: „Dobrý den, chci se zeptat, jaké množství zázvoru je možné zkonzumovat za den? A Když jsem nemocná, dokážu za den vypít 0,5l až litr zázvorového čaje a sníst všechen nastrouhaný zázvor z čaje. Je toto bezpečné? Může větší množství zázvoru uškodit? Děkuji.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, bezbečná dávka zázvoru je uváděna 4 g sušeného (případně extraktu) nebo 20 g čerstvého. Pokud si čaj uděláte max. z 20 g čerstvého zázvoru a nevypijete (a nesníte) ho nejednou, mělo by to být v pořádku. Vedlejší účinky jako pálení žáhy, překyselení žaludku atd. jsou však u mnohých pozorovány i při tomto bezpečném dávkování. Vyšší dávky zázovru při dlouhodobějším užívání mají vliv na centrální nervový systém a u disponovaných osob mohou například podpořit vznik deprese. Hezký den, Blanka Procházková“

SK: „Co zázvorová limonáda - je také dobrá pro imunitu?“

Blanka Procházková: „Dobrý den, záleží na tom, z čeho je udělána. Pokud je to pouze zázvorové aroma, nejspíš nebude obsahovat cenné účinné látky. Pokud si limonádu uděláte podobě jako čaj - z pravého zázvoru, jsou její účiky srovnatelné se zázvorovým čajem. Hezký den, Blanka Procházková“

Jitka: „Dobrý den, udělat si čaj se zázvorem, medem, kolikrát mohu za den a myslíte si že preparáty se zázvorem v lékárně jsou ideální nebo ten čaj je nejlepší? Na imunitu jim ovoce, zeleninu, vitamín D.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, maximálně z 4 g sušeného nebo 20 g čerstvého zázvoru. Preparáty z lékárny jsou určitým řešením, ale příprava vlastního nápoje je vzhledem k jednoduchosti a dostupnosti určitě lepší a jistější. Za ovoce, zeleninu a vitamín D chválím :) Hezký den, Blanka Procházková“

Edita Karlovská: „Dobrý den, mám doma ZÁZVOR CO2 EXTRAKT, který se užívá po kapkách. Jaké denní množství je bezpečné užít? Na lahvičce dávkování není uvedeno. Používám do čaje nebo na vaření. Děkuji, Edita“

Blanka Procházková: „Dobrý den, Edito, u extraktu ze závoru platí dávkování stejné jakou u sušeného zázvoru, tj. max. 4 g za den. Hezký den, Blanka Procházková“

Renáta: „Dobrý den paní Procházková,asi 3 týdny piju každý den čerstvě vylisovanou šťávu z grepů.Je to vhodnější než pomerančová šťáva pokud chci zvýšit svoji imunitu?Nechci brát žádnou chemii a bylo mi řečeno,že z pomerančové šťávy se přibírá.A mohu grepovou šťávu pít dlouhodobě?Žádné léky neberu.Děkuji Vám za odpověď.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, je dobré, že jste zdůraznila, že neberte léky. Jistě tedy víte, že grepy jsou v interakci s léky na snižování vysokého krevního tlaku a nemají se s nimi kombinovat. Energetická hodnota grepové šťávy je nižší, než u pomerančové, proto je pravděpodobnost, že po ní přiberete, skutečně o něco nižší. I tak ale doporučuji přijem kompenzovat pohybovou aktivitou.U grepů jsou velmi zajímavé účinky extraktu z grepových jader - mají silné antioxidační a imunomodulační účinky. Hezký den, Blanka Procházková“

Kristýna: „Dobrý den, z jakého důvodu není vhodné konzumovat zázvor v těhotenství? Děkuji.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, Kristýno, v těhotenství je bezpečná dávka zázvoru 5 g čerstvého nebo 1 g sušeného zázovru za den, rozdělená do 4 dávek za den. Důvodem je schopnost vyšších dávek zázvoru podporovat stahy svaloviny dělohy, což může být pro těhotenství ohrožující. Malé dávky zázovru (viz výše) jsou však bezpečné a účinně tlumí těhotenské nevolnosti. Nejste-li si jistá ve své situaci, zkozltujte prosím se svým gynekologem. Hezký den, Blanka Procházková“

Jarka: „Dobrý den Rada bych se zeptal. Mám často bolesti při močení, a když se to zase ozve tak si udělám zazvorovi čaj . Nechám ho tak 1/2 hodiny louhovat a pak ho pijí. Nevím jestli to dělám dobře . Děkuji za odpověď. S pozdravem krásného dne přeje Jarka z Nizozemí“

Blanka Procházková: „Dobrý den, Jarko, zázvor má antivirové a aseptické účinky, takže zcela jistě děláte dobře. Krásný den i Vám do Nizozemí! Blanka Procházková“

Kateřina: „Dobrý den, je vhodné konzumovat zázvor při "refluxu"? Děkuji“

Blanka Procházková: „Dobrý den, reflux je bohužel jedna ze situací, které mohou užívání zázvoru zhoršit. V malých dávkách je jistě bezpečnější, než silný zázvorový čaj, ale rozhodně si účinek opatrně vyzkoušejte. Existuje i zázvorový extrakt v želatinové tobolce, která se rozpouští pomalu až v tenkém střevě a vedlejší účinky týkající se žaludku jsou pozovorány v menší míře. Hezký den, Blanka Procházková“

Jaromír: „Dobrý den. Můj otec zázvor rád kombinuje - nejlepší se mu zdá slivovice s cca. 10% strouhaného zázvoru a 5% medu - vyluhovat 10 dnů. Je taková štamprlka denně povzbuzením imunitního systému nebo naopak zázvor jen zastírá vlohy k alkoholismu? Děkuji za názor.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, Jaromíre, Váš otec si vlastně vyrábí zázvorový exktakt, který zcela jistě imunitu posiluje. Alkohol je naopak látkou, která imunitu oslabuje, ale pokud je užíván v malém množství (max. 40 ml tvrdého alkoholu za den) a jiný už nepije, je to ještě akceptovatelné množství. Hezký den, Blanka Procházková“

Martina: „Dobrý den mohu podat zázvor dítěti..myšleno při nachlazení ve forme caje a v jakém mnozstvi?“

Blanka Procházková: „Dobrý den, Martino, ano, podání dětem je možné, doporučuje se však až od šesti let věku. Doporučené dávkování je pak zhruba poloviční než u dospělých. Forma čaje s medem je určitě nejakceptovatelnější. Hezký den, Blanka Procházková“

Marie: „Dobrý den, každé ráno mamince nastrouhám 40 g čerstvého zázvoru a zaleji vařící vodou. Může ji to nějak uškodit? Důvod je posílení imunity. Děkuji za odpověď.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, tato dávka je už příliš vysoká, navíc neplatí, že čím vyšší dávka zázvoru, tím vyšší imunomodulační účinek. Maximální efekt a zároveň ještě bezpečnou dávkou je 20 g čerstvého zázvoru. Vyšší množství podávané delší dobu může u citlivějších osob podporovat vznik poruch nálad včetně depresí. Rovněž pozor na podávání diabetikům, při užívání léků a srážlivost krve atd. Doporučuji sepsat seznam léků, které maminka užívá a zaslat dotaz do Vaší lékárny, zda se mohou tyto léky kombinovat se zázvorem. Hezký den, Blanka Procházková“

Eva: „Dobrý den, je možné zázvor nakrájet na malé kousíčky a takto usušit nebo dát do mrazáku? Já jsem toto obojí udělala, když mi zbýval.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, ano, děláte to správně, zázvor lze tímto způsobem bezpečně skladovat, aniž by výrazně ubývaly účinné cenné látky. Hezký den, Blanka Procházková“

PPP: „Dobrý den, jmenuji se Anička A mám problém s PPP. A mám teď velký problém přijímat veškeré vitamíny. Zázvor mi působí pálení v žaludku. Jak citron, pomeranč, mandarinky. Myslíte že je to důsledkem PPP?“

Blanka Procházková: „Dobrý den, Aničko, pálení v žaludku je pozorováno u mnohých osob užívajích zázvor, bohužel je to jeho relativně častý vedlejší účinek. PPP tomu mohlo přispět, protože psychická onemocnění mají velmi často spojitost s funkcí trávícího traktu. Zcela jistě jste v péči lékařů, rozhodně by se bolest žaludku měla řešit (užíváním inhibitorů protonové pumpy atd.). Jakmile bude produkce kyselých žaludečních šťáv v pořádku, je možné si opatrně toleranci těchto dráždivější potravin vyzkoušet. Léčba PPP by měla být zaměřena i na léčbu provázejích symptomů, které komplikují život někdy stejně, jako základní onemocnění. Držím Vám palce. Hezký den, Blanka Procházková“

Marcela. S.: „Dobrý den, zmínila jste, že zázvor zvyšuje překyselení. Chci se zeptat, jestli i minimální množství nebo jak jste řekla, nevím přesně, snad 3 nebo 5 gramů za den to nevyvolá? Děkuji za odpověď Marcela S.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, je to velmi individuální. To množství je 4 g sušeného nebo 20 g četstvého zázvoru za den, ale již toto množství u některých osob vyvolává pyrózu. U některých však nikoli. Dobrou zprávou však je, že i malé dávky zázvoru (10 g čerstvého za den) mají velmi pozitivní účinky na zdraví. Velmi pomáhá zázvorový čaj pít po jídle a ne na lačný žaludek. Pozitivní účinky jsou stejné, zvyšování kyseolosti žaludku je však menší. Hezký den, Blanka Procházková“

Katka: „Dobrý den, jaký antioxidant Češi používali (kromě česneku) před příchodem zázvoru na náš trh? Děkuji Salamonová“

Blanka Procházková: „Dobrý den, antioxidanty jsou velmi bohatě obsaženy v mnohých potravinách rostlinného původu. Nejvíce se jich nachází v zeleném a černém čaji, kávě, tmavých druzích zeleniny, červeném víně atd. Silným antioxidantem je i vitamín C, E, antioxidační potenciál podporuje i selen, zinek.... Klíčem je tedy vyvážený jídelníček bohatý na rostlinné zdorje, resp. omezující příjem "prázdných kalorií" - bílé mouky, cukru, průmyslově zpracovaných potravin atd. Hezký den, Blanka Procházková“

Tereza: „Dobrý den, jelikož mi je jasné, že vše, na co bych chtěla znát odpověď se tu nestihne probrat:-), mohla byste mne nasměrovat - doporučit nějakou pravdivou a přehlednou literaturu (kuchařku např.), děkuji :-) Sama se snažím hodně používat bylinky a přírodní látky nejen jako potraviny, ale i formou mastí atd. Na přírodu nedám dopustit! Přeji hodně zdraví!!!“

Blanka Procházková: „Dobrý den, krásná kuchařka je Jíme zdravě. Je sestavena velmi pestře a z opravdu zdravých, ale přitom dostupných potravin, receptury jsou jednoduché. Pravdivá a přehledná odborná literatura pro laiky je trochu oříšek, ale doporučuji například vše z nakladatelství Forsapi. Publikace jsou psány erudovanými odborníky a doplněny recepturami od nutričních terapeutak. Vše samozřejmě z přírodních zdrojů. Hezký den, Blanka Procházková“

Marie: „Dobrý den,chci se optat, zda je vhodný zázvor při častých zánětech močového měchýře.Já tím trpím a jednou jsem po vypití silného zázvorového čaje dostala druhý den silný zánět. Tak si myslím, jestli to nebylo vyprovokováno zázvorem. Děkuji za odpověď“

Blanka Procházková: „Dobrý den, nejsem urolog, ale spíš bych se přikláněla k tomu, že to byla náhoda. Zázvor má antiseptické účinky, tj. je používán i při léčbě zánětů moč. cest. Neměl by je tedy způsobovat. Jednorázové vypití zázroového čaje bohužel nemohlo ani začínající silný zánět potlačit. Hezký den, Blanka Procházková“

Drahomíra: „Dobrý den, oblíbila jsem si také zázvorový čaj s kořením /hřebíček,zelený kardamon,fenikl,skořice/,který povařím a přidám trochu mléka. Oslazený medem nebo javorovým sirupem je velice dobrý. Ale také už jsem zjistila, že někdy cítím žaludek, mám ho asi trochu citlivější. Tak ho piji s mírou a velice ráda. Hezký den. D.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, Drahomíro, to je i moje oblíbená kombinace :). Ještě zkuste kombinovat s kurkumou, to je opět překvapivá chuť. Antioxidační účinky jsou samozřejmě ještě dále posíleny. Bohužel velmi výrazná chuť a vůně u citlivějších lidí vyvolává nadměrnou tvorbu a kyselost žaludečních šťáv, což se projeví jako bolest žaludku. Přídavek mléka (zejména tučného) tento nežásoucí efekt trochu potlačí. Také je vhodnější takový nápoj pít po jídle, ne na lačný žaludek. Hezký den, Blanka Procházková“

Hana: „Dobrý den, při vyšší konzumaci zazvoroveho čaje pozoruji nižší krevní tlak. Myslíte, že by to mohlo být právě zázvorem? Děkuji a přeji hezký den.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, tento efekt popisuje více lidí, ale klinicky nebyl doposud potvrzen. Pokud se Vám to však stalo již opakovaně, není vyloučeno, že snížení tlaku ve Vašem případě zázvor způsobuje. Hezký den, Blanka Procházková“

Jiří: „Mám problém s chutí a vůní... Maso, brambory, cibule, česnek, dříve i mléko... všechno to smrdí stejně zvláštní pachutí, kterou jsem nikdy předtím necítil, nevím čím to může být. Trvá to měsíc. Covid to není, byl jsem na testech :) Před rokem jsem měl 3x antibiotika za sebou, nemůže to být přemnožením některých specifických bakterií a narušením mikroflory? Předem děkuji za odpověď a hodně zdaru.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, to co popisujete je skoro učebnicový následek Covidu 19, proto je dobré, že jste jej vyloučil. Velmi doporučuji však i otestování přítomnosti protilátek. Užívání antibiotik poškodí mikroflóru téměř s jistotou, vždy se vyplatí léčbu zakončit několikatýdenným užíváním probiotik v kapslích. Pokud jste to neabsolvoval, doporučuji i nyní, v tomto případě není nikdy pozdě. Hezký den, Blanka Procházková“

Tereza: „Dobrý den, děkuji za doporučení knížek. Ještě by mne zajímalo, kde bych se mohla dočíst o tom, co s čím se třeba vyruší, nebo co vysloveně není vhodná kombinace. Klidně i nějakou odbornou literaturu, určitě se jí nebráním:-). Děkuji a přeji hodně zdraví.“

Blanka Procházková: „Dobrý den ještě jednou, moc ráda bych Vám poradila nějakou literaturu, ale nejsem farmaceut. Doporučila bych se informovat u lékárníků (i na literaturu). Nutrici lze studovat například ze Základů klinické výživy, ale o interakcích různých látek tam příliš pojednáno ,pokud vím, není. Hezký den, Blanka Procházková www.lecebnavyziva.cz“

Aneta: „Dobrý den paní Procházková, několikrát se mi stalo, že dužina po rozlomení měla zázvor modrou nebo modrozelenou barvu, je to známka, že je zázvor zkažený nebo to není na závadu. Děkuji za odpověď. Aneta Vacková“

Blanka Procházková: „Dobrý den, osobně tyto modré skvrny odkrajuji, ale nejsem si jistá, zda jsou známkou kažení zázvoru. Zkuste se informovat spíše u botaniků nebo pěstitelů zázvoru. Hezký den, Blanka Procházková“

Simona: „Dobrý den, může zázvor pomoci při zvýšené kazivosti zubů? Případně jak jej ,,aplikovat,, (připravit čaj nebo čerstvý kousat, atd.?) Děkuji.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, teoreticky ano, zázvor má silné antiseptické účinky. Nejvhodnější aplikaci bych viděla na žvýkání či výplachy úst a mezizubních prostorů silným čajem. Samozřejmě bez přídavku cukru, medu. Zcela jistě bude zázvor fungovat při léčbě zánětů v dutině ústní. Hezký den, Blanka Procházková“

Jitka: „Dobrý den lze prosím přírodní cestou doplnit vit D? Děkuji“

Blanka Procházková: „Dobrý den, zcela jistě ano. Nejlepším zdrojem je sluneční světlo, bohužel v našich zeměpisných šířkách je tento účinek funkční i za slunečného počasí pouze zhruba od dubna do září - je třeba určitého úhlu pro dopad paprsků na kůži. V ostatních měsících je velmi často nutné Vit. D doplňovat. Nejlepším zdrojem je mléčný tuk, maso, vnitřnosti, ryby, vejce. To je také důvod, proč je vitamín D často deficitní u vegetariánů a veganů. Hezký den, Blanka Procházková“