Chat

Blanka Procházková
Životospráva během mrazivých dní
Záznam chatu z pondělí 4. února 2019
Jitka: „Dobrý den paní dr chci se zeptam mam 3a pul mesicni holcicku ma rymu a kasel a je takova spava normalne je nespavec tak bych se chtela zeptat jestli je to normalni ze tak spi kdyz ma tu rymu moc dekuji“
Blanka Procházková: „Dobrý den, únava a spavost je při nemoci běžná, přesto však doporučuji se poradit s Vaším pediatrem.“
Renata: „Dobry den ,je vhodne v zimnim obdobi pit stavu z cerstve vymackaneho grepu nebo pomerance?“
Blanka Procházková: „Dobrý den, ano, je to vhodné. Pokud by to však bylo jediné opatření, je nedostatečné. Velmi důležitá je velká pestrost jídelníčku se zastoupením mnoha druhů zeleniny a ovoce. Šťávy mohou obsahovat mnoho vitamínů, pozor však na použité nádobí, nikdy by neměly přijít do styku s kovem, vyjma nerezové oceli. Ostatní kovy poškozují vitamín C. Dále je důležité uchování bez přístupu kyslíku.“
GF: „Je nějaký rozdíl v životosprávě během mrazivých dní mezi dospělými a dětmi?“
Blanka Procházková: „Dobrý den, co se týká větších dětí, tj. školních, velký rozdíl zde není. Úměrně věku by mělo být dbáno na dostatek spánku, pobytu na čerstvém vzduchu (do -10 stupňů). Jídelníček má být hlavně pestrý, bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály. U dětí ne třeba dbát zejména na správný příjem vitamínu D. Dospělí by v tomto období neměli zahajovat ostré redukční diety nebo překotné otužování.“
Iveta: „Dobrý den,čím mohu nahradit kysané zelí ve stravě.Mám ho moc ráda,ale ze zdravotních důvodů jej nemohu jíst.Děkuji“
Blanka Procházková: „Dobrý den, velmi podobné jsou okurky, tzv. rychlokvašky, nikoli sterilované v kyselém nálevu. Dále mléčné kvašení probíhá při výrobě nápoje Kombucha.“
Dominika: „Dobrý den, co byste prosím doporučila na životosprávu v těchto dnech v těhotenství. Děkuji. Hezký den. D.“
Blanka Procházková: „Dobrý den, kromě vyváženého jídelníčku je dobré se vyvarovat přechodů z mrazivého vzduchu do přetopených obchodních center, autobusů apod. kde je velká koncentrace lidí s potenciální nákazou virem chřipky. Velmi dobré jsou delší procházky v přírodě v teplém oblečení, pokud to Váš zdravotní stav dovolí a pokud nepanuje velký mráz.“
Ladka: „Dobrý den, jakou zeleninu a ovoce byste prosím v tomto zimním období doporučila při kojení s ohledem na bolesti bříška kojence? Zelí a podobné další nadýmavé sezonní věci předpokládám vhodné nejsou. Děkuji“
Blanka Procházková: „Dobrý den, je to velmi individuální. Některá miminka na konzumaci nadýmavých potravin u matky vůbec nereagují, jiným vadí skoro cokoliv. Rozhodně doporučuji zkoušet, začít můžete u jablek, hrušek, ananasu, banánů, pokračovat lze citrusy. Ze zeleniny je bezpečná veškerá kořenová zelenina, listové saláty, špenát, paprika, okurky, postupně zkuste opatrně brokolici, květák, cibuli (tepelně upravenou) a nakonec květák, zelí, kapustu, kedlubny, ředkvičky. Přeji moc zdraví Vám i miminku.“
Jitka: „Dobrý den, Je škodlivá rozpustná káva s mlékem? Četla jsem o škodlivosti ve spojení s bolestmi zad. Kávu piji dva až tři hrnky denně, silnou s cca cm mléka bez cukru. Škodí to zdraví. Vyvažuji to pitím vody a ovocných čajů. Děkuji předem za odpověď.“
Blanka Procházková: „Dobrý den, káva s mlékem není škodlivá. U někoho může káva (častěji s mlékem) zrychlit peristaltiku a vyvolat tak nucení na stolici po její konzumaci, ale není to pravidlem a u zdravého jedince to není ani nebezpečné. S pozdravem, BP“
Divačka Jana: „Dobrý den, v poslední době nacházím na pekingském zelí drobné černé tečky. Jsou závadné? Stačí je odřezat nebo raději takové zelí nekonzumovat? Děkuji.“
Blanka Procházková: „Dobrý den, černé tečky na zelí vůbec nevadí, jde pouze o kosmetickou záležitost této zeleniny. Konzumujte bez obav.“
Eva: „Dobrý den,je vhodné aby dítě cca 8let jedlo pravidelně kvašenou zeleninu?Zelí? Není to moc vlákniny pro dítě?Děkuji“
Blanka Procházková: „Dobrý den, osmileté dítě má již plně vyvinutý trávící trakt a jeho zpracování vlákniny je (pokud je zdravé) podobné, jako u dospělého. Denní kozńzumace neuškodí, je-li v rozumném množství. Tj. cca miska. Pozor na obsah soli, někdy je kvašená zelenina příliš slaná.“
Jindra: „Dobrý den . Sníží se kvalita hl.zelí tím ,že zaleju zelí horkým nálevem z octa , cukru a kořením ?“
Blanka Procházková: „Dobrý den, pokud takto zalejete čerstvé zelí, lehce snížíte množství některých vitamínů. Je-li takto zelí konzumováno rovnou, je jeho nutriční příliš vyšší, než pokud takto upravené zelí skladujete. Dlouhým působením soli a octa se nutričně cenné látky pomalu ztrácí. Obsah vlákniny však zůstává stejný.“
Divák Jan: „Dobrý den, prosím, kolik je vitamínů C ve 100 procentních ovocných džusech kupovaných v obchodech? Děkuji.“
Blanka Procházková: „Dobrý den, záleží na výchozí surovině, kvalitě a délce skladování džusu. U pasterovaných krabicových džusů je obsah kolem 15-20 mg/100 ml. U čerstvých chlazených džusů je to kolem 30 - 40 mg/100 ml.“
Dana: „Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně nadýmání a i špatného trávení při konzumaci zelí při jakékoliv úpravě. Děkuji moc!“
Blanka Procházková: „Dobrý den, pravděpodobně máte horší toleranci hrubé - nerozpustné vlákniny. Možností je velmi pomalé navyšování zdrojů této vlákniny, pomáhá příjem probiotických bakterií (jogurty, zákysy). Zelí je dobré upravovat s kmínem a rovněž doporučuji při konzumaci jej velmi dobře rozžvýkat.“
Lenka B., Hradec Králové: „V zimě se zhoršují i projevy lupénky. Souvisí s teplotou,málo slunečního svitu, sladkosti spojené se svátky, přetopené místnosti. Je vhodné zařadit do jídelníčku pro lupenkáře dg. psoriasa vulgaris, ještě další vitamínovou a vláknivovou "bombu" než zelí? Nebo je vhodné konzumovat ve zvýšené míře jiné ovoce či zeleninu? Děkuji.LB“
Blanka Procházková: „Dobrý den, rozhodně je dobré zařazovat co nejširší spektrum ovoce a zeleniny, nejlépe tuzemských druhů, správně skladovaných, v čerstvé i tepelně upravené podobě. Denní příjem by měl činit celkem 300 - 500 g. Včetně tepelně upravené zeleniny a ovoce.“
Jana Šmejkalová: „Dobrý den, jaký máte názor na celoroční "low carb" stravování? Vidíte v něm některá velká negativa pro tělo? Velmi děkuji za odpověď.“
Blanka Procházková: „Dobrý den, nejsem velkým fanouškem nízkosacharidových diet (i ve smyslu způsobu stravování), často dochází k vysokému příjmu nevhodných tuků, vysokému příjmu purinových látek, které zvyšují riziko dny, často je v low carg stravě nadbytek sodíku, naopak nedostatek některých vitamínů skupiny B. Jídelníček lze při určitém úsilí poskládat nutričně správně, ale dlouhodobě je to nepřirozené a dá se říci, že zbytečné. Lepším způsobem s podobnými pozitivy, jako je low carb je strava založená na nízkém glykemickém indexu. Tam je příjem sacharidů povolen, důležité však je, aby byly pomalu tráveny a vstřebávány. Nepřípustný je cukr, bílá mouka, pivo, jasmínová rýže atd. Doporučuji nastudovat.“
Věra: „Dobrý den, slyšela jsem, ale už nevím kde, že prý sterilované zelí žádné důležité vitamíny nemá, že kdo chce využít vitamínový potenciál zelí, musí jíst pouze kysané zelí. Je to pravda? Děkuji za Vaši odpověď“
Blanka Procházková: „Dobrý den, sterilované zelí má stejný obsah vlákniny jako zelí čerstvé. Problém však je, když je sterilováno kvašené - kysané zelí. Bakterie mléčného kvašení jsou sterilací zničeny, zůstává pouze kyselina mléčná, část vitamínu C a další látky. Kysané zelí je tedy nejlepší jíst zasyrova. Vitamínový potenciál syrového zelí čerstvého a kysaného je vysoký v obou případech, kysané navíc obsahuje zmíněné bakterie. Nevýhodou je přítomnost soli.“
JB: „Dobrý den, co způsobuje kvašení zelí? Doma jsme nakládali zelí s křenem a všechno nám zkvasilo.“
Blanka Procházková: „Dobrý den, zelí kysá kyselinou mléčnou, její bakterie se vyskytují ve vzduchu. Velmi důležité je kysání bez přístupu vzduchu, protože mléčné kysání je proces anaerobní. Jakmile dojde k delšímu styku se vzduchem, může se kysání zvrtnout v klasické kvašení nebo úplné zkažení potraviny. Správný kysací hrnec má drážku na vodu, do které se vkládá víko. Odeberete-li z hrnce zelí, je dobré hlídat hladinu nálevu, měl by zakrývat zelí. Zelí je pak dobré v hrnci zakrýt například obráceným talířkem a vydrhnutým kamenem, aby bylo stále pod hladinou, bez přístupu vzduchu.“
Dana: „Dobrý den, prosím v jakém množství a zda vůbec můžu konzumovat zelí? Jsem kardiak. Kromě jiného užívám na ředění krve lék Vessel Due F. Také jsem prodělala povrchovou žilní trombózu. V několika článcích jsem se dočetla, že osoby, které mají problémy s varixy by vůbec neměly konzumovat zelí. Děkuji za odpověď. Hezký den. Dana“
Blanka Procházková: „Dobrý den, prosím, tento dotaz proberte se svým kardiologem, který Vám tento lék předepsal. O souvislosti konzumace zelí s varixy nevím. Ostražitá bych byla pouze při jícnových varixech a konzumací hrubě strouhaného syrového zelí, tkeré by mohlo varixy poranit.“
Ljuba: „Dobrý den, má kysané zelí ze supermarketu v plastovém pytlíku stejnou hodnotu jako vyndané z kvasné nádoby? Nebo je umrtvené?“
Blanka Procházková: „Dobrý den, děkuji za dobrý dotaz. Zelí vyndané z kvasné nádoby, pokud je správně kysáno, je bezkonkurenčně lepší, než zelí ze sáčku koupené v obchodě. I když i tam je kvalita velmi různá a existují i kvalitní produkty. Rozhodně je dobré si všímat obsahu konzervantů (správně by nemusely být vůbec přítomny) a také zda je zelí sterilováno. Teplota ničí bakterie mléčného kvašení.“
Lenka: „Je dobré jíst i zelí jen nastrouhané,pomačkané a odleželé se solí,nebo to chce nechat zelí zkvasit?Děti mi snědí salát ze zelí,ale zkvašené už nechtějí..“
Blanka Procházková: „Dobrý den, kvašené zelí má své výhody (probiotické bakterie), ale čerstvé rozhodně také. Obsah některých vitaminů je dokonce vyšší. Pokud Vaše děti jedí rády salát z čerstvého zelí, určitě jim jej připravujte v různých obměnách klidně obden. Přeji hezký den!“
Iveta: „Dobrý den,má ještě nějakou výživovou hodnotu tepelně upravená červená řepa?Skoro ve šech receptech je přidávána jako pečená,vařená, sterilovaná.Děkuji“
Blanka Procházková: „Dobrý den, červená řepa patří mezi potraviny, na nichž je jedna z nejcennějších složek právě jejich barvivo. Tepelná úprava jeho kvalitu nezhoršuje, rozhodně doporučuji využívat v jakékoliv podobě.“
Daniela: „D.den. Slyšela jsem, že kysané zdraví není také nejvhodnější na křečové žíly - souvisí to s tou krví, jak jste zmiňovala? Děkuji.“
Blanka Procházková: „Dobrý den, ano, to by mohla být jediná souvislost - bere-li někdo v souvislosti s výskytem varixů antikoagulační léčbu - nejčastěji Warfarin, je mnohými lékaři konzumace zelí zakazována. Pokud však užíváte tuto léčbu (lidově léky na ředění krve) a zároveň jste zvyklá jíst pravidelně malé množství zelí, je to možné dělat i nadále. Nejezte nárazově velké množství zelí, kapusty, kedlubny a dalších druhů zeleniny s vysokým obsahem vitamínu K.“
Jiří: „Dobré odpoledne, Máme tři děti, dvojčata 9ket, dcera 2roky, snažíme se v tomto období vyvarovat pohybu mezi lidmi, obzvláště se vyhýbáme nemocným. Pro posílení imunity podáváme dětem laktobacily, imunoglukany, společně s multi imun.sirupem. denně mixujeme několik druhů ovoce, nutime děti pít, běžná je kontumace zeleniny u snídaně či večeře. Přes všechna opatření, se doma děti stále střídaji v nachlazení. Chodíme ven, jsme z vesnice, pohybu máme dost. Co je třeba ještě dělat, aby nebyli neustále nemocní. Při nemoci člena rodiny "separujeme"od ostatních. Předem děkuji za Váš Tip. Děkuji J.“
Blanka Procházková: „Dobrý den, mrzí mne, pokud Vaše nemalé snahy nemají uspokojivé výsledky. Vypadá to, že skutečně děláte maximum. Další potravinové doplňky bych již nezařazovala, spíše se snažte zaměřit na dostatek vlákniny v jídelníčku. Ani zdánlivě vysoké množství zeleniny a ovoce nemusí pokrýt požadovanou dávku. U dvouleté dcery buďte s vlákninou zatím opatrní, ale u devítiletých dětí se nebojte zařazovat celozrnné obiloviny, tmavou rýži, luštěniny. Velmi doporučuji začít s otužováním, nejlépe však v létě - ideálně v srpnu. Předpokládám, že imunologické a alergologické vyšetření jste již absolvovali. Pokud ne, bylo by vhodné. Sliznice dýchacích šest mohou být vyčerpané alergickou reakcí a jejich imunita snížená.“
Věra: „Dobrý den, je vhodné pít neslazené minerálky denně anebo pro své zdraví uděláme víc, když zůstaneme u pití vody z kohoutku? Děkuji za Vaši odpověď.“
Blanka Procházková: „Dobrý den, minerálky je dobré pít klidně denně, ale rozhodně neslouží k plnění celého pitného režimu. Stačí 2 dc denně a střídat druhy.“
Linda: „Dobrý den, prosím poraďte mi. Dcera 6 let má zácpu. Dle mého názoru je to psychogenní zácpa. ze školky. Poradte mi jak zlepšit její stav ? děkuji“
Blanka Procházková: „Dobrý den, je to možné. Pokud je to pravda, pomůže především odstranění příčiny. Neuškodíte zařazením probiotik ve formě jogurtů bez cukru a většího množství ovoce a zeleniny. Klíčový je pitný režim.“