Chat

Dagmar Lužná
Makrobiotická strava
Záznam chatu z úterý 10. dubna 2018
SF: „Výhody makrobiotické stravy?“
Dagmar Lužná: „Přirozená, z našich zdrojů, ve výsledku levnější, než strava s masem, léčivá, pochutnám si a ještě posílím jednotlivé orgány.“
Hanka: „Prosím, je vhodná quinea? Díky“
Dagmar Lužná: „Quinoa je vhodná, zařazovat např s rýží, do rizota má větší množství bílkovin“
Jana Švagerková: „Dobrý den, prosím Vás, jak si mohu založit žitný kvásek? Děkuji Vám za odpověď. J.Š.“
Dagmar Lužná: „Žitná mouka voda a smíchat, každý den přidávat mouku a za tři dny je kvásek připraven k použití na pečení, či do polévky“
Jitka: „Dobrý den. Recept na pravé podkrkonošské kyselo. Dám vařit vodu. Do ní dám nakrájené brambory, osolím, okmínuji a přidám lesní houby. Krátce povařím, aby byly brambory poloměkké a naleji do vroucí vody rozředěný kvásek a nechám cca 20 minut vařit. Na pánvičce osmažím nakrájené dvě velké cibule do zlatova a rozklepnu 4-5 vajec a umíchám smaženici, ale ne do sucha. Nakonec dám vejce do kysela. Může se přidat kysaná smetana a hodně zelené petrželky. To je pravé Krkonošské kyselo. Můžete nám sdělit, kde jste přišla k vašemu receptu? Děkuji Jitka“
Dagmar Lužná: „Je to odlehčený recept, říkala jsem tzv krkonošské kyselo“
Markéta: „Dobrý den paní Lužná, mám 15 měsíční dceru a vyskytl se jí ekzém, není nějak markantní. Mažu dceru mastí lenniens, od paní doktorky jsem chtěla, zda není možné podstoupit testy na alergii, její reakce byla: počkáme do podzimu až jí dorostou zuby. Co prosím radite? Děkuji za odpověď“
Dagmar Lužná: „Kontaktujte mě ve Studiu domluvíme osobně změnu stravy“
janina Teplá: „Máte nějaké publikace, co jste o makrobiotice napsala, jsou tam i recepty ??“
Dagmar Lužná: „Ano MB nedělní vaření, Léčebný talíř I a II a MB dobroty babičky Dáši, a Vaříme pro děti podle MB zásad“
Hana Novotná: „Vůbec nepochybuji, že vaše polévka s kváskem je zdravá, ale není to Krkonošské kyselo!“
Dagmar Lužná: „Ano vymyslíme jiný název“
Alena: „Dobrý den,kvůli celiakii u dcery vařím bezlepkově,lze připravit bezlepkový kvásek?Prosím o nějaký recept na slané kynuté BZLP.jídlo.Děkuji“
Dagmar Lužná: „Bezlepkový kvásek založíte tak, že smícháte žitnou mouku s vodou a pak už jen přidáváte rýžovou mouku a vodu, za několik dní se žitná mouka naředí tak, že můžete použít na bezlep dietu“
Adéla Stradová: „Dobrý den, už delší dobu na sobě pozoruji únavu a nic se mi nechce. Je mi 24 let a mám před státnicemi. Můžete poradit, jak začít s makrobiotickou stravou? Aby to bylo, co nejrychlejší a nejjednodušší? Další otázka je, co jíte v zimě? Děkuji za odpověď a přeji hezký den!“
Dagmar Lužná: „Kontaktujte mě a domluvíme se osobně, pokud budete chtít sestavím vím jídelníček na míru“
hanka: „Je makrobiotika vhodná pro děti, a jak malé ?“
Dagmar Lužná: „Děti makrob rodičů jsou také na mb,a prospívají, přechod z klasické stravy je pak individuální,je potřeba se poradit s odborníkem na mb stravu“
Jana Švagerková: „Prosím Vás, v jakém poměru je mouka a voda při zakládání kvásku?? Děkuji.“
Dagmar Lužná: „Ta aby vzniklo lité těstíčko jako na lívance“
Marcela: „Dobrý den, dcera 6 let mi úplně odmítá jíst maso, ve školce na to dohlédnout nemohu. Jak byste se zachovala prosím Vy, jak na to koukáte z pohledu makrobiotičky? Jak zajistit dostatek živin?“
Dagmar Lužná: „Nastudovat kombinace obilovin, luštěnin, vajec a sojových sýrů“
Hanka: „Prosím, jaké obilniny jsou vhodné pro dítě do 3 let, když děti neumí trávit vlákninu? Co je vhodné doplnit, když jsem dilatovaná a stravuji se dušenou zeleninou, rýží natural, používám miso a tamari? Pokud dám více soli bude větší chuť na sladké. Děkuji“
Dagmar Lužná: „Dětem bílou rýži, těstoviny, pokud jste dilatovaná zařaďte více lehce stahující stravy jako pickles, lisované saláty ale ubrat miso a sojovou omáčku, zařadit více napařené zeleniny a zeleniny vařené do sladka“
Irena: „Dobrý den, mohu použít na kvásek i jiné mouky? Například spaldovou nebo obyč.psenicnou?“
Dagmar Lužná: „Založte si žitný, ten je nejjednodušší, pak dokrmujte pšeničnou či špaldovou“
Barbora: „Dobrý den, paní Lužná. Byla byste schopna doporučit kombinaci obilovin a luštěnin tak, aby 45letý, fyzicky zdatný a velmi aktivní muž neztrácel svalovou hmotu, ba naopak? A ještě by mě zajímalo doporučení pro nemocného artritidou nebo artrózou. Děkuji a přeji krásný den.“
Dagmar Lužná: „Odkážu vás na své knihy MB léčebný talíř I a II jinak sestavíme idividuální jídelníček pokud budete chtít“
Helena: „Co je v makrobiotice nejdůležitější ?“
Dagmar Lužná: „Uvědomi si energii potravin, která strava mě ochladí, která zahřeje, která stáhne a která uvolní. Dále preferovat stravu z našeho pásma“
SK: „Co makrobiotická strava a vliv na psychiku?“
Dagmar Lužná: „Ke každému orgánu patří emoce, k ledvinám strach, ke žlučníku zlost, k tlustému střevu smutek atd. Zaměřit se na výživu jednotlivých orgánů podle psychického stavu“
ANTI: „Nevýhody makrobiotické stravy?|“
Dagmar Lužná: „Nevýhody? o žádných nevím, pokud to přijmete jako životní styl, tak se vám stane přirozeností, dnes se už i najíte v některých restauracích“
Hana Nechanická: „Dobrý den, prosím o informaci, zda lze koupit vaše kuchařky“
Dagmar Lužná: „Ano v nakladatelství nebo v knihkupectví jsou všede k dipozici, i někde ve zdravých výživách“
Romana: „Dobrý den. Když dělám kvásek, vždycky mi po nějaké době splesniví. Dělám ho podle návodu, přikrmuju, ale splesniví mi. Kde kvásek uskladňovat? A ještě bych měla jeden dotaz. Jak začít makrobioticky vařit - chtěla bych doporučit jednoduché a chutné recepty, konktrétní kuchařku. Děkuji za odpověď. Romana“
Dagmar Lužná: „Vychytat místo, kde je mu dobře, vícekrát jej přikrmit Nabízím moji základní kuchařku MB nedělní vaření“
Mirka: „Hezky den,stravuji se makrobioticky,ale dela mi problem traveni lustenin i pri dodrzeni spravne pripravy,co byste doporucila aby nechybela bilkovina, zvlaste pak pri kojeni nebo tehotenstvi?Jak casto lze doplnit jidelnicke masem, pokud se mu vyhybat nechici zcela?Dekuji.“
Dagmar Lužná: „Ze začátku nahradit luštěniny tempehem, tofu, můžete si nechat maso to není problém, jen k tomu vždy dostatek zelené zeleniny a ředkvičky, kvůli trávení“
Jana Švagerková: „Paní Lužná , prosím Vás ještě o radu, jak často přikrmit kvásek a zda opět doplnit vodu i mouku? Nebo jen mouku? Děkuji moc.“
Dagmar Lužná: „Musí být vždy lité těstíčko jako na palačinky, přidat mouku, a vodu dle potřeby“
Iva: „Dobrý den, kde se da sehnat kvásek, který používáte? děkuji“
Dagmar Lužná: „Je to můj kvásek který mám už víc jak let, když napíšete odkud jste, pošlu sušený“
Jana: „Napslala jste nějaké knížky o maktrobiotice ? kde se můžu inspirovat ?“
Dagmar Lužná: „Ano MB nedělní vaření, Léčebný talíř I a II a Vaříme pro děti podle MB zásad a MB dobroty babičky Dáši“
Lucie: „Dobrý den, poradíte mi, kde najít osvědčený recept na založení kvásku k pečení domácího chleba? Děkuji“
Dagmar Lužná: „Najdete na netu, i s videem“
Hana: „Jsem(67) rok po onko operaci břicha. Před ní jsem držela 3měsíce dietu podle "Kushiho" Zbavila jsem se bolestí a obtíží. Nyní bych potřebovala pomoc k sestavení jídelníčku. Je to možné s vámi ?“
Dagmar Lužná: „Ano kontaktujte mě a domluvíme se na sestavení jídelníčku“
Jana Švagerková: „Paní Lužná, prosím Vás , trpím dlouhodobě nespavostí , myslíte, že by mi tato strava mohla pomoci. Děkuji Vám za odpověď.“
Dagmar Lužná: „Ano, bude to chvilku trvat, ale pomůže v kombinaci se změnou životního stylu a zařazením cvičení“
MN: „Dobrý den, houbu shitake můžou děti? Popř od kdy? Děkuji“
Dagmar Lužná: „Můžou, zařadila bych v malém množství od dvou let“