Chat

host

Blanka Procházková

Superpotraviny: hlíva

Záznam chatu z pondělí 17. října 2016

IGR: „Má hlíva nějaké účinky i na psychiku?“

Blanka Procházková: „Hlíva samotná pravděpodobně ne. Pozitivní účinky na psychiku však může mít správně složený jídelníček, jehož součástí může být právě hlíva ústřičná nebo jiné houby.“

InnerS: „Pro koho není vhodná hlíva?“

Blanka Procházková: „Pro velmi malé děti zhruba do jednoho roku života.“

DAYD: „Proč je hlíva superpotravinou?“

Blanka Procházková: „Protože obsahuje velké množství tzv. betaglukanů, které, užívají-li se v dostatečném množství po významně dlouhou dobu, dokáží posilovat imunitu zejména sliznic v dýchacích cestách. Stejně jako ostatní "superpotraviny" však nenahradí zdravý jídelníček.“

Jarka: „Dobrý den, od kolika let mohou užívat preparáty s hlívou děti? děkuji“

Blanka Procházková: „Dobrý den, nejdříve od 1 roku. Některé preparáty obsahují i další účinné látky, jejichž užití je možné v ještě vyšším věku, je třeba to zohlednit.“

Lenka N.: „Dobrý den,často peču doma chcleba a ráda do něho přidávám různá semínka.Chtěla jsem se proto zeptat,zda je nutné je nějak před použitím upravovat.Někde jsem četla, že se např. chia semínka musí předem namačet jinak se ve střevě nevstřebají.Děkuji Lenka“

Blanka Procházková: „Dobrý den, chia semínka lze konzumovat i bez tepelné úpravy. Namáčením se však zlepší jejich využitelnost. Nejlepší využití mají (nejen chia) semínka, pokud se důkladně rozkoušou nebo jinak mechanicky rozruší (mixují aj.)“

karin: „koupila jsem hlívu a měla lehce plísen,je to jedovaté?“

Blanka Procházková: „Pokud to je skutečně plíseň, doporučuji vyhodit. Hlíva se však může při skladování obalit tenkou bílou "pavučinkou", což je neškodný jev a není na závadu.“

karin: „kdy je hlíva v pořádku?jak jí kupovat? A připravit? dqkuju“

Blanka Procházková: „Hlíva je v pořádku, pokud je čerstvá. Nekupujte hlívu, pokud končí její doba expirace (trvanlivost). Doporučuji tepelnou úpravu, při které lze zničit eventuální patogeny, které se mohou na povrchu hub nacházet. Tzn. dušení, pečení atd. po dostatečně dlouhou dobu. Syrová hlíva není vhodná ke konzumaci.“

kiki: „mužou chia děti díky“

Blanka Procházková: „Dobrý den, můžou. Batolata opatrně a v menším množství, ve věku 6 let již podobně jako dospělí.“

Eliška: „Dobrý den, jak se dá tepelně upravit potravina např. šípek s vitamínem C na čaj, aby v něm zůstali vitamíny? Děkuji, krásné odpoledne.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, šípek je tak bohatým zdrojem vitamínu C, že jeho zalití horkou vodou sice nějakou část znehodnotí, ale i tak je šípkový čaj jeho velmi dobrým zdrojem. Doporučuji sbírat šípky po prvních mrazících, zralé, neseschlé a skladovat je maximálně 1 rok.“

Jana: „Dobry den, zajimaly by me tyto otazky: 1. jsou nejake superpotraviny nevhodne pro deti? 2. jake superpotraviny vy osobne uzivate? 3. jaky je rozdil mezi chlorellou a spirulinou? Dekuji“

Blanka Procházková: „Dobrý den, 1) ano. Například červená řepa ve větším množství může blokovat vstřebávání vápníku, což je u dětí (a nejen u nich) nežádoucí. 2)Definice superpotraviny neexistuje, prakticiky by se za ně dalo považovat mnoho druhů zeleniny a ovoce. Osobně se snažím, aby v jídelníčku mé rodiny byla zastoupena zelenina a ovoce jako součást každého denního jídla. 3)Rozdíl v účinnosti není velký, chlorella je považována za chuťově přijatelnější.“

Monika Liebichová: „Dobrý den, patří mezi tuzemské superpotraviny i kapusta kadeřávek? A proč? Děkuji Monika Liebichová“

Blanka Procházková: „Dobrý den, ano, patří. Zejména růžičková kapusta má extrémně vysoké množsví vitamínu C (až 5x více, než citrusy).“

Martina Staňková: „Dobrý den, mám rakovinu prsu, jaké potraviny byste mi doporučila? Piji šťávu z červené řepy, rozemletá lněná semínka si dávám do běžného jídla a snažím se zařazovat i zeleninu a bylinky. Ještě k té červené řepě - je lepší než štáva, mít tu řepu nastrouhanou? Děkuji“

Blanka Procházková: „Dobrý den, doporučuji košťáloviny, zejména brokolici, krátce tepelně upravenou (v páře několik minut). Dále tepelně upravená rajčata. Červená řepa je také užitečná, jak šťáva, tak strouhaná. Výhodu šťávy je, že přijmete vyšší množství užitečných látek, nevýhodou je, že vyhodíte vlákninu. Snažte se sníst 50 - 100 g zeleniny nebo ovoce (včetně tepelně upravených) v každém denním jídle - od snídaně, přes svačiny, oběd a večeři. Přeji brzké uzdravení.“

Lenka: „dobry den, chtěla bych se zeptat zda mohu do salatu pouzit i repu kupovanou nakládanou.A zda ma stejne ucinky. Dekuji za odpověď.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, má lehce snížený obsah dusičnanů, což může být například pro malé děti i výhodou. Obsah a účinnost rostlinných barviv zůstává po strilaci stejný. Pozor pouze na obsah soli v nálevu, který může být příliš vysoký.“

lenka: „Dobrý den, jsou některé druhy zeleniny či vlákniny vhodné či vyloženě nevhodné pro miminka (6 měsíců, do 1 roku)? Některé jste již zmínila. Zrovna řepu miminku dávám. Hmm. Jaký druh vlákniny volit do jejich víceméně "mixované" stravy? Od kdy může např pohanku, kroupy, luštěniny... A co zkusit pro miminko, které má velký nedostatek železa? Moc děkuji.“

Blanka Procházková: „Řepa miminkům nevadí, pokud jí není příliš mnoho. U kojenců záleží víceméně u všech potravin hlavně na množstí a tepelné úpravě. Všechny druhy potravin (vč. zeleniny) podáváme nejprve důkladně tepelně upravené cca 1 lžičku, po vyloučení alergie nebo nesnášenlivosti množství zvyšujeme a kolem 1 roku zkoušíme i v syrové podobě. Zvláštní pozornost věnujeme všem druhům ořechů, soje, medu. Tyto potraviny se doporučují zařazovat až po 1 roku věku, i když názory se různí. Pohanku, kroupy můžete opatrně zkusit kolem 8 měsíce. Luštěniny nikdy nepodáváme syrové ani dětem, ani dospělým. Naklíčené luštěniny (mungo, čočka aj.) lze až větším dětem. Máčenou a tepelně upravenou čočku můžete zkusit kolem 10 měsíce (zejména červenou, kterou ani máčet nemusíte). Hrubší druhy později. Vlákninu neumí trávící trakt kojence ani batolete dobře zpracovat, o její vyšší množství tedy není třeba nijak usilovat. Stačí běžný příjem výše uvedeného.“

Pavel: „Dobrý den, chci se zeptat jak používat superpotraviny a košťáloviny (i vlákninu a další), když někdo bere dlohodobě léky na ředění krve (warfarin). Spousta zdravých věcí se bohužel nedoporučuje. I když dnes lékaři hlavně radí snížit množtstí - dejte si jeden list salátu... Víte které druhy by se daly užívat? A co superpotraviny? Velice děkuji za radu.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, doporučuji nastudovat, které potraviny obsahují nejvyšší množství vitamínu K a pouze u nich se soustředit na omezení jejich příjmu. U ostatních potravin je důležité zachovat rovnoměrný přísun, aby nedocházelo k velkým výkyvům. Jakmile udžíte jistou hladinu jejich přísunu, která se nebude významněji měnit, lékař dávku warfarinu přizpůsobí tomuto stavu (pomocí vyšetření "quick test").“

Tomas: „Dobrý den, prosím Vás, co jíst ted na podzim tak, aby člověk byl zdravý?:) Podle Vás konkrétně nějaký již vyzkoušený recept? :) Děkuji za odpověď.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, opravdu velmi pomáhá pravidelné jídlo minimálně 3x denně, které obsahuje vždy 50 - 100 gramů zeleniny nebo ovoce. Ráno ovoce, později zeleninu. Počítá se i teleplě upravené. Denní dávka pak dosáhne na doporučovaných 400 - 500 g, což je množství, které zajistí dostatek vlákniny, vitamínů a antioxidantů + mnoho dalších užitečných látek. Potřebný je i správný poměr makroživin (bílkovin, tuků, sacharidů).“

Petra: „Doporučujete užívat psylium?Děkuji.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, psylium doporučuji, pokud není možné v běžném jídelníčku zajistit dostatečný příjem vlákniny přirozenou cestou. Psylium je samozřejmě také přirozený zdroj vlákniny, je však prosté mnoha vitamínů, které přijmete v ovoci, zelenině, luštěninách a celozrnných obilovinách.“

Klára: „Dobrý den. Objevila se mi cysta v děloze. Lze její zmizení ovlivnit nějakou konkrétní potravinou, kterou bych zařadila do jídelníčku? Děkuji předem za Vaši odezvu a přeji krásný den.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, bohužel nevím o žádné potravině, která by mohla ovlivnit její zmizení. Doporučuji spolehnout se na rady gynekologa.“

Dagmar: „Dobrý den, jaké superpotraviny mohu používat pro svého 8 měsíčního syna? Děkuji.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, doporučuji košťáloviny, čočku, jablka, citrusové plody, borůvky, v omezeném množství červenou řepu.“

Věra: „Dobrý den, chtěla bych se s Váma nějak skontaktovat, potřebuji vaší pomoc pro svého syna a jeho šestiletou dceru. Děkuji“

Blanka Procházková: „Dobrý den, prosím, kontaktujte Institut sportovního lékařství, kde provozuji nutriční poradenství. Kontakty najdete na webu.“

Dascha: „Dobrý den, můžete prosím uvést vzorový jídelníček pro nekojené 8 měsíční děťátko? Předem děkuji :-)“

Blanka Procházková: „Dobrý den, spíše obecněji - jídelníček by měl obsahovat alespoň 3 mléčné dávky (umělé mléko, jogurty, čerstvý sýr). Již by měl být zařazen lepek ze pšenice, ale i ostatní durhy obilovin. Důležité je maso, upřednostňujte telecí, krůtí. Např. Snídaně: Chléb s mozzarellou, kousek jablka, Přesnídávka: umělé mléko, Oběd: Dušené telecí maso s brokolicí, brambory, Svačina: bílý smetanový jogurt s banánem, Večeře: ovesná kaše z jemných ovesných vloček s meruňkami“

Jitka: „Dobrý den. Hlívu ústřičnou používáme často. Já si ji i nasuším a pak umelu a přidávám do jídla. Chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl (co se týče zdraví) mezi syrovou čer. řepou a zavařenou v octovém nálevu. Slyšela jsem, že nemá takovou hodnotu, jako syrová.Mužský mají raději tu zavařenou. Dělám i saláty ze syrové, ale většinou ji sním sama. Dělám i kvašenou zeleninu, včetně čer. řepy. Tu spíše mužský snědí. Je to na principu kysaného zelí (info pro diváky). Děkuji. Přeji hezký den. Jitka“

Blanka Procházková: „Dobrý den, hlíva je užitečná i po usušení. Řepa po uvaření i sterilizaci může mít nižší obsah dusičnanů, ze kterých v organismu vzniká oxid dusnatý. Ten má schopnost snižovat krevní tlak (pokud je řepa přijímána pravidelně). Pro velmi malé děti je však nižší obsah dusičnanů výhodou. Pokud kvasíte zeleninu klasickým způsobem, je to velice dobrý a žádoucí zdroj vitamínu C. Nevýhodou všech způsobů kvašení a sterilování je používání slaných nálevů, které mohou obsahovat v jedné porci i celou denní dávku soli pro dospělého člověka. Sůl je však dobrý m konzervanem.“

Nikola: „dobrý den,prominte, jak muzete doporucit umelé mléko ? Obsahuje přece palmový olej. To je absurdní. To že matka nekojí je velký problém.“

Blanka Procházková: „Dobrý den. Většina matek kojit chce, nicméně ne vždy je to možné, ať už vinou maminky nebo špatného přístupu v porodnici. Atd. Za nemožnost a neschopnost maminek kojit bohužel může i nadměrný tlak v médiích na NUTNOST kojení, který je patrný v poslední době. Kojení je a vždy bude nejlepší potravinou pro děti, není-li ale možné je potřeba najít adekvátní náhradu, kterou je umělé mateřské mléko. Stále je to však náhrada.“

Jaroslava: „Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat ohledně červené řepy. Říkala jste, že může škodit. Mám dvou letou dceru a řepu má moc ráda, má ji tak 2-3x týdne na svačinu. Je to v pořádku nebo je to hodně? děkuji“

Blanka Procházková: „Dobrý den, toto množství je v pořádku. Škodlivé účinky byly pozorovány například po válce v Severních Čechách, kde byla krmná červená řepa na jídelníčku velmi malých dětí pro její dostupnost (a nedostupnost jiných potravin) denně. Byl pak pozorován vyšší výskyt křivice, protože řepa vyvazuje vápník v trávícím traktu a znemožňuje jeho vstřebávání. Pokud má dcera minimálně 3 mléčné porce za den, můžete být bez obav.“

Pavlína K.: „Dobrý den, celý život upřednostňuji ráno ovoce a v průběhu dne zeleninu. I když ovoce sním prakticky kdykoli, jako svačinu, i před spaním. Ale nedokážu ráno sníst třeba zeleninový salát, je to pro mne nepoživatelné. V diskuzi zmiňujete, že ovoce jíst ráno a zeleninu později. Má to nějaký důvod? Děkuji.“

Blanka Procházková: „Dobrý den, jediným důvodem je energetická hodnota, která je u ovoce vyšší. Pokud máte normální hmotnost a dostatek pohybu, směle zařazujte ovoce celý den.“

Pavlína: „Dobrý den, dceři se vylepšil ekzem po užívání chlorelly, doporučujete tyto zelené potraviny? Např. Spirulina, zel.ječmen,... díky“

Blanka Procházková: „Dobrý den, chlorela, ječmen a další superpotraviny mohou mít řadu pozitivních účinků, nicméně "očistné" účinky, které by pomohly léčit kožní onem. nebyly nikdy žádnou dostatečně rozsáhlou a dlouhodobou studií potvrzeny. Pokud však Vaší dceři pomáhají, je to dobře. Stále však nepodceňujte ostatní složky jídelníčku, již dříve uvedené v tomoto chatu.“