Chat

Druhy jablek

Ing. Martin Ludvík

Záznam chatu z pondělí 22. září 2014

Nikolaa: „Vadí když jablku oloupu slupku? Ohledně vitamínů. Dcera jí nesní.děkuji“

Ing. Martin Ludvík: „Je pravda, že hodně vitaminů je hned pod slupkou, takže tím o část vitaminů přijdete, ale jablka mají celou řadu dalších zdraví prospěšných látek, tedy i oloupaná jablka jsou velmi zdravá.“

Tereza M.: „Dobrý den, zrovna jsem dostala domácí malá červená jablíčka a poté co jsem je oloupala (pro malou dceru) byla dužina červená, trošku mě to vyděsilo.Ale byla sladká až jemně nakyslá. Co to znamená? a jaký je to druh.děkuji“

Ing. Martin Ludvík: „Některé odrůdy, zejména ty letní mají až růžovou dužinu. Je to odrůdová vlastnost a není to nic špatného. Půjde zřejmě o malináč, těch je však celá řada, takže přesněji to takto určit nelze.“

Lenka: „Dobrý den, je jablko, které spadne na zem a má hnědý vnitřek nějak škodlivé nebo by se třeba neměla konzumovat? Děkuji“

Ing. Martin Ludvík: „Konzumovat jablka, byť s malým náznakem začínající choroby (např. mírná hniloba jádřince)nelze doporučit. Plísně vylučují škodlivé látky, které mohou být i ve zdravé části jablka. Spadlé jablko bez obav konzumovat lze, pokud je zdravé.“

Lenka D.: „Dobrý den, mám alergii na některé druhy jablek, ale bohužel nevím přesně na které. Vím, že mi nevadí taková ta tvrdá malá červená, ne moučná,bohužel nevím název. Může se nějak obecně říct na které druhy je alergie častěji a na které méně? Moc děkuji“

Ing. Martin Ludvík: „Zhruba desetina obyvatel má na jablka alergii, zřejmě patříte mezi ně. Nezbývá, než si sama vyzkoušet, které odrůdy Vám vyhovují. Obecně mohu doporučit, abyste dávala přednost českým jablkům, při jejich pěstování se používá daleko méně chemie než u těch dovozových.“

hanka: „Dobry den,chtela bych se zeptat jak nejlepe uskladnit jablka na zimu. dekuju,pekny den“

Ing. Martin Ludvík: „Předně musíte mít vhodné prostory, to je chladný prostor (2 až 5 stupňů Celsia)s dostatečnou vlhkostí a skladovat jablka odděleně od jiných produktů, třeba brambor. Ke skladování je třeba dávat jen ta nejkvalitnější a zdravá jablka, kontrolovat je v průběhu skladování a ta která se začínají kazit, ihned vyhodit.“

Martina: „Dobrý den, jak poznám podzimní a letní jablko? U nás ve vsi rostou na stromech podél silnice ale jsou tvrdá a kyselá.“

Ing. Martin Ludvík: „Přesná hranice mezi podzimním a letním jablkem neexistuje. Pokud však jsou nyní jablka tvrdá a kyselá, jejich konzumní čas ještě nenastal a půjde o nějakou zimní odrůdu.“

Blanka: „Když si koupím jabloň, za jak dlouho mi vyrostou první jablka? A existuje odrůda o kterou se nemusíme starat? Jablka jsme měli vždy s vadou a nebyla hezká. Děkuji“

Ing. Martin Ludvík: „První plody na nové jabloni můžete mít i druhý rok, záleží na tom, jaká je to odrůda a podnož a jak je o strom pečováno. Jablka jsou velmi náročný ovocný druh, více než třeba švestky, broskve a další druhy. O každou jabloň je nutné se starat bez ohledu, o jakou odrůdu jde. Pak se dočkáte krásné úrody.“

lucie: „Dobrý den. Máme doma skvělá jablka ze zahrádky ,ale už si nepamatuji název odrůdy. Dá se někde zjistit o jakou odrůdu se jedná- třeba podle fotografie nebo i ochutnávky? Na koho se obrátit?“

Ing. Martin Ludvík: „K určení odrůdy je nutné mít fakticky k dispozici tak tři plody. Odrůd jabloní jsou asi dva tisíce a někdy se určení ani nezdaří, zejména u málo známých krajových odrůd. Zkuste se poptat u některého z místních zahrádkářů nebo je možné plody doručit do Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích.“

MarketKa: „Dobrý den, nejsem asi úplně úspěšná s koupí nových jabloní. Obchodník mi vždy vychválí, že je to druh sladký, šťavnatý, ale vyroste mi něco malého, trpkého, ačkoli se řídím běžnými zásadami při pěstování. Máte nějakou zaručenou odrůdu, popřípadě sadařství? Co říkáte prodeji "znovuobjevených" tzv. starých odrůd jabloní?“

Ing. Martin Ludvík: „Doporučuji kupovat stromky přímo u pěstitelů - ovocných školkařů, zde je záruka pravosti odrůdy vysoká. Staré odrůdy jabloní se v profesionálních sadech moc neobjevují. Ale je o ně zájem přímo u zahrádkářů nebo se opět vracejí do krajiny v rámci různých projektů. Je to velmi dobře, jde o naše tradice a zachování genetických zdrojů do budoucna.“

Kristýna: „Dobrý den, máme na jeblkach takové černé flíčky, chtěla bych se zeptat o co se jedná a zda to není na škodu a mohu je dávat svému 8 měsíčnímu synovi. Děkuji“

Ing. Martin Ludvík: „Zřejmě jde o houbovou chorobu strupovitost jabloní. Pokud je to jen na povrchu a v menší míře a nejde to do dužiny, tak je lze oloupaná použít.“

Iva B.: „Dobrý den, pane Ludvíku, existují u nás odrůdy jabloní, které lze pěstovat zcela bez chemických postřiků? V zahradnictví mi říkali, že nikoli. Pokud je to tak, jak se pěstují bio jablka? Děkuji“

Ing. Martin Ludvík: „Jablka zcela bez ošetření v konzumní kvalitě nelze pěstovat. Biokvalita však neznamená, že jablka nejsou ničím ošetřena, to si často spotřebitelé chybně myslí. Abychom vypěstovali konzumní jablka v biokvalitě musí být použito velké množství látek, ovšem vždy jen přírodních a povolených v režimu ekologického zemědělství. V bio se na jablka používají třeba látky s obsahem mědi, síry a další látky“

Miluše: „Prosím, mohl byste doporučit několik druhů jablek, abychom pokryli čas od léta až po ty, které vydrži dlouho. Děkuji.“

Ing. Martin Ludvík: „Na zahrádku vybírejte ty, které jsou rezistentní ke strupovitosti jablek. Od letní po zimní lze doporučit třeba tyto odrůdy - Ametyst, Rubinola, Selena, Orion, Luna, Angold, Topaz, Admirál a celá řada dalších“

Kalika: „Která je nejnovější vyšlechtěná odrůda jabloní?“

Ing. Martin Ludvík: „Která je úplně nejnovější, to se takto říci nedá. Vyšlechtit odrůdu trvá dvacet i více let. Mezi české novější odrůdy patří třeba Karneval, Opál, Luna, Admirál a mnoho dalších.“

Laura: „Mohu se zeptat odkud se k nám dovážejí jablka? A jaký je podíl trhu českých a zahraničních jablek na pultech v obchodech, moc děkuji“

Ing. Martin Ludvík: „Bohužel se k nám dováží už více než polovina prodávaných konzumních jablek a nic nenasvědčuje, že se to změní. Nejvíce jablek se dováží z Polska a Itálie. Ostatní země jsou už v minoritě - třeba Německo, Belgie.“

Jarmila Hánová: „Dobrý den, pěstují se ještě jadrničky ? Pamatuji si je z dětství ?“

Ing. Martin Ludvík: „Ano, ale najde je spíše ve starých zahradách zejména na Moravě. Jaderničky se také používají jako generativně množené podnože pro vyšší tvary jabloní.“

Nikola: „máme se bát jablek ze zahraničí, ve smyslu postřiků a chemie? Děkuji“

Ing. Martin Ludvík: „Bát se přímo nemusíte, zřejmě normu splňují. Rozbory jablek našich a zahraničních však ukazují, že tuzemská jablka obsahují daleko méně cizorodých látek než ta dovozová. Takže lze poradit toto: "Kupujte zdravá česká jablka místo nezávadných jablek z Polska".“

Jarka: „Dobrý den, jakou odrůdu jablek byste doporučil na Vysočinu - aby jablíčka netrpěla strupovitostí,případně jakou podnož by stromek měl mít aby se nemusel přihnojovat. Děkuji“

Ing. Martin Ludvík: „Proti strupovitosti lze doporučit vysázet rezistentní odrůdy - třeba odrůdu Topaz nebo Vysočinu. Podnož do horších podmínek raději o něco vzrůstnější (např.MM 106). Přihnojení se nevyhnete, aby stromek dobře přirůstal a nasazoval květní pupeny.“

Petr Kopka: „Pěkný den z Ostrava.Máme asi 10 let jabloň,která průměrně rodí,ale na kůži je špína ve flecích.Pod kůži však špína není.Jak odstranit tuto vadu?Děkují“

Ing. Martin Ludvík: „Jde o sazovitost. Je to houbová choroba. Tato houba roste na povrchu plodu, kde zřejmě je sladká tekutina po napadení mšic. Není to nijak nebezpečné, plody důkladně omyjte nebo oloupejte. Budou se však taková jablka špatně skladovat.“

Jarka: „Dobrý den, jakou odrůdu jablek byste doporučil na Vysočinu - aby jablíčka netrpěla strupovitostí,případně jakou podnož by stromek měl mít aby se nemusel přihnojovat. Děkuji“

Ing. Martin Ludvík: „Nejlépe rezistentní odrůdy - třeba Topaz nebo Vysočina. Podnož raději vzrůstnější (např. MM106).Přihnojení se nevyhnete, aby stromek dobře přirůstal a nasazoval květní pupeny pro dobrou úrodu.“

Marková: „Dobrý den, jakou odrůdu jablek byste mohl doporučit do oblasti Kokořínska, něco odolného proti strupovitosti, je zde chladněji než v okolí Mělníka. Máme rádi odrůdy Rubín nebo Šampion, ale nevím jestli by tyto byly vhodné. Děkuji.“

Ing. Martin Ludvík: „Rubín i Šampion jsou odrůdy náročnější třeba na ošetření proti strupovitosti. Doporučuji rezistentní odrůdy, třeba Rubinolu, je podobná Rubínu.“

Gustav z Třince: „Jaký je Váš názor na skladování jablek v silonových pytlích nebo sudech? Ano či Ne? KIaždopadně tak moc nevysýchají, ale těžce se přebírají. DĚKUJI“

Ing. Martin Ludvík: „S tím bohužel nemám zkušenost. Já doporučuji skladovat jablka nejlépe v jedné vrstvě a občas je kontrolovat, zda se nekazí.“

Libuše Prejzová: „Bydlím v paneláku,nemám použitelný sklep. Zajímalo by mne, zda lze jablka alespoň krátkodobě skladovat na skříni v ložnici - zda etylen neškodí organismu. Děkuji“

Ing. Martin Ludvík: „Ideální skladování by bylo na balkóně, pokud jej však máte. Třeba v polystyrenové krabici, která by jablka chránila před mrazy. Ethylen neškodí, ale obávám se, že doma bude velké teplo a sucho a jablka se brzy budou kazit.“

Katka: „Když sníme červyvý jablko mohlo by nám to něco udélat?“

Ing. Martin Ludvík: „Zřejmě ne. Pokud však je místo, které poškodil červ již napadeno nějakou houbovou chorobou, konzumaci nedoporučuji.“

Katka: „Jablka jste vystudoval nebo to děláte jen tak“

Ing. Martin Ludvík: „Vzděláním jsem vlastně agronom, ale celý život se zabývám ovocnářstvím, více než dvacet let se živím na vlastní ovocnářské farmě v Podkrkonoší.“

Eva: „Koupili jsme zahradu kde jsou asi 4 jabloně.Jsou to druhy,které neznáme.Dá se nějak poznat zda jsou zralé plody a je možno je trhat?Existuje nějaká metoda?Děkuji Eva“

Ing. Martin Ludvík: „Základní je, zda jsou již hnědá jádra, pak je lze sklízet. V chuti byste neměla cítit škrob, který je známkou toho, že jablka ještě nejsou konzumně zralá. V praxi se dělají různé testy k určení zralosti, které doma nelze uskutečnit.“

Katka: „Mohu se zeptat když nechceme jíst chemickou šlupku pomůže když ji z jablka sloupnem nebo je to to samé.. Děkuji za odpověď.“

Ing. Martin Ludvík: „Oloupáním slupky lze mírně snížit stopy chemie, které v jablku mohou být. Kupujte naše česká jablka a bát se nemusíte, jsou jistější než ta z dovozu.“

Dana: „Zdravím, nemáte zkušenosti se zahradnictvím Starkl, jak kvalitní stromky nabízí? Urodí se na nich "něco", nebo jsou nafocená jena na efekt?“

Ing. Martin Ludvík: „Já s nimi zkušenost nemám. Obecně doporučuji kupovat stromky u menších ovocných školek, kde to není tak anonymní.“

Petr kopka: „Děkují za odpovězení dotazu.Ještě bych rád od Vás radu, čím strom ošetřit ,aby sazovitost zmizela. Děkují“

Ing. Martin Ludvík: „Především regulovat výskyt mšic a pak ošetřit cca měsíc před sklizní některým z fungicidů proti skládkových chorobám.“

Katka: „Myslíte že České jablka jsou lépe pěstovány než ty zahraničí? DĚKUJI“

Ing. Martin Ludvík: „Nevím, jestli lépe, ale každopádně máme přísnější normy na používání chemie než v zahraničí. Myslím, že si umíme lépe poradit s chorobami a škůdci s minimem chemie.“

Katka: „Jsou jablka zdravá?“

Ing. Martin Ludvík: „Ano. Při průměrné spotřebě v ČR, která je 25 kg za rok na obyvatele dostaneme do těla jak vitamin C, tak draslík nebo určité množství vlákniny.“

Katka: „Poraďte jaká odrůda by se hodila do n.m. 560 metrů“

Ing. Martin Ludvík: „V této výšce je vhodné se i podívat po okolí, kterým odrůdám se u Vás daří. Zkuste rezistentní odrůdu Topaz.“