Chat

Hana Večerková
Záznam chatu ze středy 26. ledna 2011
Irena: „Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat na stolní máslo. Mívalo takový zelený obal, říkalo se mu dvojkové a že pochází z vojenských zásob. Existuje ještě ? A jak se umístilo a zda to jeho ohodnocení tenkrát bylo správné. To samé bych ještě zmínila o krájeném másle v povoskovaném papíře a prodávalo se na kila. Děkuji za odpověď.“
Hana Večerková : „Stolní máslo stále existuje, ale na trhu se objevuje jen velmi zřídka. bude o něm určitě řeč.“
Martin: „Kolik stojí kvalitní máslo?“
Hana Večerková : „Kolem 30 korun. Záleží na cenové politice hypermarketů“
divačka z jižních Čech: „Vážená paní Večerková. Mohla bych se zeptat, zda jste testovali Jihočeské máslo od Madety? Pokud ano, jak dopadlo? Předem Vám děkuji za odpověď a přejí Vám mnoho úspěchů ve Vaší prospěšné práci.“
Hana Večerková : „Netestovali. nebyl to klasický srovnávací test několika výrobků. V minulém testtu před 2 lety dopadla Madeta dobře.“
Petra: „Jaké máslo doporučujete užívat u nejmenších dětí? Jak se mám orientovat?“
Hana Večerková : „konktrétní značku Vám neporadím. Na trhu je i máslo pro děti, kromě obalu se ničím od běžných másel. Není solené, ale to není naprostá většina českých másel. Sůl se většinou přidává do másel v jižních zemích.“
Renata S.: „Dobrý den,omlouvám se,že odbočím od dnešního tématu a vrátím se k testování kuřecího masa,kde jste uváděla, že růstové hormony ani antibiotika kuřatům nejsou veterináři povolena a ani nebyla nikde prokázána, ale skrz toto tvrzení stále řeším spor s rodiči, kteří jsou přesvědčeni,že se to těm kuřatům dává a je to ututláno,že není možné aby mělo to kuře takovou váhu za 40 dní + prý ví, že ATB jsou kuřatům dávána skrz prevenci plísní v místech chovu(jhe to obsaženo v granulích jako hlavní potrava kuřatům,takže né hrst obilí,jak mi bylo hned vyčteno!) , dalším argumentem je, že sestřenka měla od lékaře zakázáno jíst kuřecí maso,že jsou v něm obsaženy růstové hormony, které negativně působily na mateřské mléko (jejímu synovi 3.m se zvětšovaly dvorce a prsní bradavky)Prosím je někde 100% dané či ověřené, že růstové hormony ani ATB opravdu v kuřecím mase nejsou obsaženy??Moc vás o to prosím, neboť rodiče jsou statkáři a kvalita jejich masa a kupovaného jsou často u nás předmětem sporu!Moc děkuji za odpověď. renata.schonova@centrum.cz“
Hana Večerková : „Dobrý den, vaše otázka je zajímavá a není ojedinělá. s takovými dotazy se setkáváme neustále. My v MF DNES jsme zatím netestovali drůbeží maso na hormony, na antibiotika ano. Nikdy jsme je nenašli. To samozřejmě není ještě důkaz, že se nepoužívají. Musíme se v tomto spolehnout jen na výsledky veterinárních kontrol. A ty říkají, že hormony se v mase drůbeže neobjevuje. nekontroluje se všechno, kontroly jsou jen namátkové a v rámci tzv. monitoringu cizorodých látek se prověří několik desítek vzorků. Jak jsem slíbila minule, určitě se problému budeme ještě věnovat.“
monika: „dobrý den, chtěla bych se zeptat, která máslo jsou nejvhodnější pro malé děti ? mám 8,5 měsíce staré miminko a jedni říkají, že ta klasická kostka, ale na rovinu už to není to co dříve :-) a nebo raději margaríny ? např. Flora, Rama ... děkuji za odpověď monika“
Hana Večerková : „Mohu odpovědět jediné: strava by měla být pestrá. takže proč nezařadit jak máslo, tak rostlinné tuky. Obojí má své výhody i nevýhody.“
Martina: „Dobrý den, doma používáme výhradně klasické máswlo v kostce. ZNAČKU NEŘEŠÍM KUPUJU DLE AKTUÁLNÍ NABÍDKY. nedávno ale starší syn začal protestovat a vyžaduje margarín. JE ZDRAVĚJŠÍ, JÁ O TOM NEJSEM PŘESVĚDČENA. jak mám argumentovat? Děkuji.“
Hana Večerková : „Nelze jednoznačně říct, že margarín je zdravější. Je to rostlinný tuk, takže složení mastných neobsahuje“
Linda H.: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat na označení másla zemí původu, je v pořádku označeni krajina původu EU, která přesně nespecifikuje zemi výroby?“
Hana Večerková : „bohužel ano. současné předpisy to umožňují. Pro orientaci může sloužit registrační číslo výrobce v oválu, které musí být na každém obale. Pokud je tam CZ, je to český výrobce, DE německý, PL polský, BE belgický... Má to háček. Pokud se máslo vyrábí v zahraničí ale balí v Česku, bude na něm uveden český výrobce.“
Kupková Pavla: „Dobrý den jaký je rozdíl mezi máslem a máslovou ramou?“
Hana Večerková : „Máslo je máslo, tedy výhradně mléčný tuk. Rama s máslovou chutí je margarín nebo směsný roztíratelný tuk (záleží na konkrétním výrobku), tedy rostlinný tuk, do kterého byla přidáno máslové aroma, aby se chutí více podobalo máslu.“
Katarína: „Dobrý den, máslo je utlučená smetana,teoreticky by tam nemělo být nic jiného.Je dúležitá chuť, barva,vúně a snad množství vody. Co se ještě v másle kontroluje,podle čeho se určí jeho kvalita. Děkuji“
Hana Večerková : „Ano, prověřuje se obsah tuku - musí být 82 %, voda - maximálně 16 procent. Pak se provádějí mikrobiologické analýzy - zda v něm nejsou nežádoucí mikroorganismy. Kromě toho je možné zvolit ještě řadu analýz, podle toho, co chceme zjistit. Např. žluknutí tuku se zjišťuje tzv. peroxidovým číslem. Pokud chceme zjistit, zda máslo neobsahuje přídavek rostlinných tuků, stanovuje se složení mastných kyselin...“
Jana T.: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nějak "škodlivé", pokud koupím např. 3 másla a 2 si dám do mrazáku a používám je později? Také bych se chtěla zeptat, pokud jste dělali nějaká porovnání, jak dopadlo máslo Tatra. Děkuji a přeji hezký den.“
Hana Večerková : „Není, máslo se běžně mrazí. Musíte ale počítat s tím, že kvalita tuku a jeho chuť se skladováním trochu mění, ale nic škodlivého v něm nevzniká. Tatra dopadla dobře, patří ke kvalitním českým výrobkům.“
Magda: „Dobrý den, jaký je rozdíl mezi máslem za 26 a 38 korun, když u obou je napsáno, že obsah tuku je minimálně 80 % a jiné údaje, kromě značky a výrobce, na másle uvedeny nejsou? Podle čeho poznám kvalitu jednotlivých másel?“
Hana Večerková : „jiné údaje tam ani být nemusí, máslo je jednosložková potravina a nic se do něho nepřidává. Obsah tuku je u všech másel stejný - výjimkou jsou másla tříčtvrtětučná - mají kolem 60 procent tuku - a másla polotučná - kolem 4O procent. je tedy velmi obtížné podle rozlišit kvalitu. Cena není ukazatelem, neplatí čím dražší máslo, tím lepší a obráceně. Vyhnula bych se podezřele levnému máslu pod 20 korun a přednost bych dala máslům čských výrobců. České předpisy pro máslo jsou přísnější, výroba je pod větší kontrolou.“
Jitka: „Dobrý den, prosím o info zda jste testovali máslo Zlatá Haná? Výrobce je Olma, pokud ne,tak popřípadě co o tomto výrobku soudíte? Kde jinak najdeme celý seznam a výsledky všech testovaných másel, popř. i jiných potravin? Děkuji a přeji hezký den.“
Hana Večerková : „Zlatá Haná není máslo, ale směsný tuk, tedy směs másla a margarinu. je to na obale uvedeno. Směsné tuky jsou ještě např. AB, Rama Creme Bonjour. Oproti máslu se snadněji roztírají, určitě by byly přínosem, kdyby poměr rostlinného a mléčného tuku byl půl na půl, ale takové se nevyrábějí. Množství mléčného tuku (tedy másla) se většinou pohybuje na hranici povolené legislativou, která je 15 %. Testy MF DNES najdete na test.idnes.cz“
Ivona: „Dobrý den,je možné,že ani jedno máslo nemá udávanou váhu 250g nebo 200g.Vždy si jej doma převážím a ani s obalem nedosáhne požadovanou váhu.Děkuji“
Hana Večerková : „To je zajímavé. Nemělo by to tak být. Zkuste se obrátit na výrobce.“
Staňa V.: „Dobrý den, mám dotaz na uchovávání másla. Když ho zamrazím, jelikož nemám možnost kupovat stále čerstvé, neničí se tím jeho kvalita? Děkuji za odpověď“
Hana Večerková : „mrazit se může. Spotřebujte ho však tak do 4 měsíců. A dobře ho zabalte, máslo je náchylné přijímat pachy z jiných potravin. Obaly, v kterých se máslo prodává, nejsou vždy vhodné pro mrazení.“
Irena P.: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na přepuštěné máslo? A od kterého výrobce Vy nejvíce doporučujete máslo?“
Hana Večerková : „Přepuštěné máslo je určitě dobrá věc do kuchyně. Zkušení kuchaři ho používají ke smažení. Odstraněním vody získá máslo vyšší bod přepalování. U běžného je to 150-180, u přepuštěného 200-250 stupňů. Dobře se na něm smaží a neprská. Navíc vydrží déle i mimo lednici. Konkrétní značku vám neřeknu.“
Lída.K: „Dobrý den, v rozhovoru jste mluvila mimo jiné o čerstvém máslu.V obchodech jsem toto máslo již řadu let neviděla.Dodává ho ještě nějaký výrobce na trh?/případně který?/. DĚKUJI“
Hana Večerková : „Máte pravdu, že se objevuje velmi sporadicky. Hypermarkety ho totiž nechtějí. Musely by ho vyprodat do 20 dnů, mají raději másla, které vydrží déle.“
Petra: „Dobrý den, v předešlých odpovědích jste mluvila o 40%másle, co je ten zbytek? Voda?Děkuji“
Hana Večerková : „voda a emulgátory, aby se voda s tukem spojila. Takové máslo tedy nemá žádné výhody. kdo chce přijímat méně tuku, měl by si mazat méně.“
Veronika: „Dobrý den, v poslední době mám pocit, že když vytáhnu klasické máslo z lednice, jde mnohem lépe roztírat než kdysi, kdy se muselo nechat déle venku, aby změklo. Teď můžu rovnou mazat.. Čím to je?“
Hana Večerková : „to byl případ i tohoto belgického másla, které jsme testovali. bylo měkčí než ostatní. Je to dáno právě tím přepracováním po rozmrazení.“
Jitka Bendova: „kupuji domácí máslo,je naprosto super,používám ho při vaření,pečení ,do krému.Děti ho zbožnují.Jaký máte názor na domácí produkty“
Hana Večerková : „myslím, že jsou dobré, ale nedá se to generalizovat. Domácí výroba není pod kontrolou, odpovědnost je na výrobci.“
Jana: „Dobrý den, doporučujete biomáslo? Děkuji“
Hana Večerková : „V testu před dvěma lety biomáslo dopadlo špatně, od té doby se ale mohlo změnit. Nelze ale říct, že je lepší než máslo klasické. Vyrobeno je z mléka, které pochází z ekolohgického zemědělství.“
jana volfová: „Přeji hezký den chtěla jsem se zeptat na skladování másla, může se skladovat při pokojové teplotě ve spíži cca teplota do 18stupňů. Nebo musí být výhradně v lednici. a pokud může být při pokoj. teplotě tak jak dlouho. Předem velice děkuji a přeji mnoho úspěchů“
Hana Večerková : „Při pokojové teplotě určitě ne. Každý tuk je náchylný ke kažení, při vyšší teplotě probíhá kažení rychleji. Máslo by mělo být v lednici nebo chladné spíži. Jak dlouho konkrétně vydrží při pokojové teplotě, říct nelze. není žádná hranice dokdy ještě ano, odky už ne. změny probíhají postupně, v závislosti nas teplotě, na surovině...“
Romana Machová: „Dobrý den, je možné že z másla na kterém je 82 procent ž. tuku je cítit margarin. Poslední dobou je máslo i zažloutlé. děkuji“
Hana Večerková : „V másle, které jsme zkoumali, byl také cítit margarín, ale rostlinný tuk v něm přitom nebyl. Bylo ale přepracováno s pomocí těkavých aromatických látek, ty mu mohly dát tuto nepříjemnou příchuť. Zažloutlé? Barva másla nevypovídá o kvalitě. Závisí na krmení krav, může být přibarveno i přírodním karotenem.“
Horáková Kamila: „Dobrý den, domů kupujeme pouze klasické máslo, bohužel už se nám stalo, že máslo ikdyž bylo víc ja 82%tuku, nebylo čisté a byl tam cítit zákys./někdy na másle bylo uvedeno, že obsahuje zákys a někdy ne/. Dá se nějak ověřit zda je tento zákys obsažen v másle nebo ne ? Děkuji a pěkný den“
Hana Večerková : „nejspíš to bylo máslo se smetanovým zákysem, které vyrábí několik firem. Je vyrobeno ze sladké smetany jako všechna ostatní másla, ale do hotového másla se přidává směs bakterií mléčného kvašení, jaká se používá např. k výrobě zakysané smetany. Na obale by to ale mělo být uvedeno. Takové máslo má nižší obsah tuku - kolem 75 % a patří do kategori složených výrobků. Má svým způsobem napodobit máslo ze zakysané smetany, které se vyrábí např. v Německu jako Sauerrahmbutter - je dražší a chuťově odlišné.“
Hana Ježková: „Dobrý den , je mi smutno z toho ,že ubývá v prodejnách českého másla . V naší domácnosti ho používáme denně a dovážené máslo nám nechutná , když se natrefí české , koupím ho raději více ,dám do mrazáku abych nemusela kupovat cizí . I to máslo Halíř co máte před sebou je německé , ale je i Halíř český vyrobený v čejetičkách“
Hana Večerková : „Máte pravdu. Dr. Halíř vyrábějí jak Čejetičky, tak se dováží z Německa. Poznáte to podle oválu - když je na něm CZ, je to česká výroba, když DE, německá. Jako spotřebiteli se mi tento chaos nelíbí, ale bohužel je to legislativně v pořádku. Potravinářská komra se teď snaží tento stav změnit. Aby na každém výrobku byla uvedena skutečně změ původu. Je otázka zda se jim to podaří. Osobně o tom pochybuji.“
Tereza: „Dobrý den, které máslo je Vámi doporučované pro dietu? Děkuji.“
Hana Večerková : „nelze říct které. spíš méně másla. Je to tuk, obsahuje 3010 kj/100 g.“