Chat

redaktor časopisu dTest

Jan Maryška

Test – lyofilizované jahody

Záznam chatu z úterý 10. prosince 2024

Veronika: „Dobrý den, v posledních letech zažívá lyo ovoce boom, je to opravdu takový zázrak? Jsou všechny dostupné lyo produkty kvalitní/dobře zpracované? Díky“

Jan Maryška: „Dobrý den, lyofilizované ovoce je skutečně výrazně jiné než to klasicky sušené. Díky šetrnější metodě sušení se v něm lépe zachovávají vitamíny a také si udrží chuť podobnou čerstvému ovoci. Prodávané lyofilizované jahody jsou dobře zpracované pokud jde o vysušení, ale u některých jsme zjistili vyšší počty reziduí pesticidů.“

GF: „Jedná se o tento test?: https://www.dtest.cz/clanek-11135/test-lyofilizovanych-jahod-2024.“

Jan Maryška: „Ano, jedná se o tento test, který vyšel v říjnovém vydání časopisu dTest.“

AK: „Co přesně znamená pojem lyofilizované jahody?“

Jan Maryška: „Lyofilizované jahody jsou jahody sušené mrazem. Jde o speciální proces sušení, kdy se ovoce (nebo jakékoliv jiné potraviny) zmrazí na teplotu -20 °C až -50 °C a po následné změně tlaku se z něj "vypaří" (sublimuje) led. Proces má několik výhod: nízká teplota neničí vitamíny a chuť. Díky tomu, že se odstraňuje pevný led, tak se neničí ani struktura materiálu. Lyofilizací jdou sušit různé druhy potravin, používá se ve farmaceutické výrobě nebo při vysoušení zaplavených dokumentů“

Ludmila: „Dobrý den, koupila jsem si lyofilizované maliny a připadaly mi bez chuti a bez zápachu. A vůbec nebyly sladké. Nemá se do nich přidávat alespoň troška cukru?“

Jan Maryška: „Dobrý den, lyofilizované ovoce výrobci obvykle nepřislazují. Sladká chuť u něj bývá často upozaděna, protože lyofilizace do zančné míry zachovává přirozenou chuť čerstvého ovoce.“

Monika: „Dobrý den pane Maryško,vim,že testy lyofilizovaných jahod dopadly špatně, ale protože je potřebuji, tak jsem včera koupila Tesco strawberry.Můžete mi napsat,jaká je kvalita tohoto výrobku?Děkuji“

Jan Maryška: „Dobrý den, problémy jsme nalezli pouze u části testovaných vzorků a zmíněná značka mezi ně nepatřila.“

Roman: „Dobrý den pane Maryško, mohu i dotaz mimo téma? Při reklamaci zakoupeného zboží a jeho odeslání k záruční opravě do servisní organizace hradím dopravu já, prodejce nebo servis? Děkuji.“

Jan Maryška: „Dobrý den, jelikož jsem z testovací části naší organizace, raději Vás odkážu na naši bezplatnou právní poradnu. Se spotřebitelskými dotazy Vám poradí na čísle 299 149 009 každý všední den od 9 do 17 hodin, případně můžete využít elektronickou poradnu https://www.dtest.cz/poradna“

ANTIH: „Co všechno se v testu lyofilizovaných jahod testuje?“

Jan Maryška: „V testu jsme se snažili pojmout všechny aspekty kvality lyofilizovaného ovoce. Měřil se obsah vitamínu C, abychom zjistili, zda je sušení mrazem skutečně šetrné vůči vitamínům. Při senzorickém hodnocení se sledovalo, zda se zachovala chuť a vzhled ovoce. Důležitou částí testu byly analýzy pesticidů a mikrobiologický rozbor.“

Martina: „Dobry den, lyo jahody nakupujeme pro deti pravidelne (mimo sezonu) Bohuzel, Bio lyo jahody jsem zatim nikde nenasla. Timto bych Vam chtela moc podekovat za uzitecne informace. Mohla bych se, prosim zeptat na znacky Grizly a Natural Jihlava? Dekuji.“

Jan Maryška: „Dobrý den, lyofilizované bio jahody nabízejí například řetězcové drogerie. Z dotazovaných značek byla v testu pouze Grizly a nepatřila k nejproblematičtějším.“

Martina: „Dobrý den, pane Maryško, když byly zjištěné nedostatky u lyofilizovaných jahod, dá se předpokládat že výrobci ty to nedostatky odstranili a nebo se na trhu stále objevují s těmi špatnými nálezy?“

Jan Maryška: „Dobrý den, podle informací, které se k nám dostaly, řada výrobců na naše zjištění reagovala a učinili opatření k nápravě.“

ANTI1: „Jsou lepší zahraniční či domácí lyofilizované jahody?“

Jan Maryška: „To je velmi zajímavá otázka, ale bohužel na ni nedokážeme odpovědět. U lyofilizovaných jahod totiž předpisy - na rozdíl od čerstvých - nevyžadují uvádět zemi původu a výrobci ji většinou dobrovolně neuvádějí. O původu jahod jsme se dozvěděli pouze u tří výrobků. Dva pocházely z Číny, třetí deklaroval původ v zemích mimo EU.“

Jana: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jste dělali test i na jiné druhy ovoce. V Kauflandu jsme koupili různé míchané směsi. Děkuji.“

Jan Maryška: „Dobrý den, v tuto chvíli máme výsledky pouze pro lyofilizované jahody, v lednu se budeme zabývat lyofilizovaným ovocem lesním ovocem jako součást zapékaného müsli.“

ANTIH: „Jak se testují lyofilizované jahody?“

Jan Maryška: „Veškeré testování probíhalo v nezávislých laboratořích. V chemické laboratoři se zjišťoval obsah vitamínu C a přítomnost nežádoucích látek. Mikrobiologická laboratoř kontrolovala (ne)přítomnost kvasinek a plísní a speciální senzorická laboratoř zkoumala chuť, vůni a texturu vzorků.“

ANTIH: „Proč testovat lyofilizované jahody?“

Jan Maryška: „Do testu lyofilizovaných jahod jsme se pustili především proto, že je často kupují rodiče malým dětem, včetně těch mladších tří let. Zajímalo nás, zda jsou mrazem sušené jahody kvalitní a zda nepředstavují rizika pro malé děti. Ukázalo se, že s chutí ani obsahem vitamínů příliš velké problémy nejsou, ovšem některé vzorky obsahovaly větší množství pesticidů naráz, což pro malé děti není ideální.“

AK: „Jak jsou v ČR známé lyofilizované jahody?“

Jan Maryška: „Lyofilizované jahody patří k nejběžnějším druhům baleného mrazem sušeného ovoce. Prodávají se buď samostatně, nebo jako součást jiných výrobků například müsli. Sušit mrazem však lze prakticky jakékoliv druhy ovoce a vlastně i jiné potraviny.“