Chat

MUDr. Hana Krejčí, PhD.
Záznam chatu z úterý 4. ledna 2022
ANTI: „Čím se liší těhotenská cukrovka od "normální" cukrovky?“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Těhotenská cukrovka je pouze přechodná porucha vázaná na těhotenství, odezní po porodu během šestinedělí. Časem se ale může vrátit ve formě "normální" cukrovky, zejména cukrovky 2. typu. Udává se, že se vrátí až u 60 % žen, které měly těhotenskou cukrovku.“
ANTIMONY: „Je těhotenská cukrovka dědičná?“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Ano, těhotenská cukrovka postihuje ženy, které k ní mají vrozenou dispozici, kterou zase mohou předávat dál.“
ANTI: „Čím je nebezpečná těhotenská cukrovka?“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Neléčená těhotenská cukrovka má negativní dopad na ženu i dítě. U žen zvyšuje riziko infekcí, zejména bakteriálních (např. infekce močových cest), riziko gestační hypertenze (vysoký krevní tlak v těhotenství). Při porodu velkého plodu je zvýšené riziko poranění hráze. Na dítě má těhotenská cukrovka krátkodobé i dlouhodobé dopady. Větší přísun cukru placentou zvyšuje hladinu inzulinu u plodu a oba tyto faktory (více energie z glukózy a růstový vliv inzulinu) vedou k většímu růstu plodu. Novorozenec pak může vážit více než 4 kg. To představuje riziko poranění při přirozeném porodu, včetně rizika poranění. Mezi další rizika patří nedostatečné zrání plic a následné dechové obtíže po porodu, riziko hypoglykémie (nízká hladina cukru) po porodu a další. Mezi dlouhodobé dopady patří sklon k nadváze a obezitě a do budoucna také riziko diabetu 2. typu.“
Jana: „Dobrý den,mohu pri těhotenské cukrovce čerstvou grepovou šťávu? Je pravda,že má menší obsah cukru,než šťáva pomerančová? Děkuji.“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Voda ochucená šťávou z jednoho vymačkaného citrusu je v pořádku, ale samotné džusy ani ovocná smoothie nedoporučujeme kvůli obsahu cukru a nedostatku vlákniny (nebo znehodnocení vlákniny rozmixováním).“
ANTI: „Jak se pozná, že někdo má těhotenskou cukrovku?“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Těhotenská cukrovka nemá v naprosté většině případů žádné projevy. Mírně zvýšené glykémie na sobě žena nijak nepocítí. Proto je důležité po přítomnosti cukrovky cíleně pátrat - absolvovat test na cukrovku. Projevit se mohou až výrazně zvýšené glykémie, které mohou způsobit časté močení, žízeň, hubnutí a únavu.“
Zuzka: „Dobrý den, Chtěla bych se zeptat u prvního těhotenství mě potvrdili tehotenskou cukrovku, je možné, že až bude syn velký teď mu jsou 4 roky může onemocnět cukrovkou? A druhý dotaz,teď jsem podruhé těhotná 20 týden je možné že můžu mít zase prokázanou tehotenskou cukrovku? Děkuji za odpověď. Hezký den :-)“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Těhotenská cukrovka má řadu vrozených vlivů společných s rozvojem cukrovky 2. typu. Syn mohl tuto dispozici také zdědit. Cukrovka 2. typu se ve většině případů rozvíjí až v dospělosti. Dispozice se však nemusí nikdy projevit. Záleží na životním stypu. Zdravá životospráva zpravidla nedá vrozeným dispozicím šanci se projevit.“
Miloslava: „Dobrý den, jaký máte názor na užívání vitamínů v těhotenství při zvýšené hladině cukrů? Doporučila by jste je?“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Uvádí se negativní vliv nedostatku např. vitaminu D nebo B6, ale data nejsou zcela jednoznačná, proto paušální užívání vitaminů nedoporučujeme. Mají ale význam, pokud dlouho přetvávají výrazné těhotenské nevolnosti, které neumožňují pestrou a dostatečnou stravu. Na druhou stranu víme, že většina české populace má nedostatek vitaminu D. Jejich zdrojem jsou zejména ryby. Kdo ryby nejí (alespoň 2x týdně), měl by si doplňovat tento vitamin.“
Lucie fx: „Dobrý den, je těhotenská cukrovka dědičná? V těhotenství jsem ji měla a ptám se s ohledem na dceru, která se v současné době snaží otěhotnět. Předem děkuji za odpověď.“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Ano, je dědičná, ale nikoli 100%.“
Romana: „Dobrý den paní doktorko,prosím,které potraviny,nebo tekutiny snižují glukózu?Děkuji Vám za odpověď“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Odpovím obráceně - glukózu zvyšují zejména cukry a sacharidy. U potravin bohatých na sacharidy je třeba preferovat ty, které jsou bohaté na vlákninu (celozrnné, luštěniny..), díky které mají nižší glykemický index (méně zvyšují glykémii). Ke každému jídlu je ideální doplňovat zeleninu. Příznivý vliv mají také kysané výrobky obsahující probiotika (kvašená zelenina, bílý jogurt). Ve stravě je naopak nezbytné vyhnout se přidaným cukrům a "bílým" sacharidům - bílé pečivo, bílá rýže atd.“
Marie K.: „Dobrý den, v reportáži jste se zmiňovala, že maminky z cukrovkou mají 4 kg děti. Mám dva chlapce, oba se narodili s váhou nad 4 kg a žádnou cukrovku jsem neměla. Je to obvyklé nebo bych měla chlapce hlídat co se týče cukrovky??Děkuji moc a přeji hezký den.“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Vyšší váha novorozence má i jiné příčiny, fyziologicky je, pokud jsou oba rodiče vysocí. Také samotná obezita matky (i bez cukrovky) může zvyšovat váhu novorozence.“
Jana: „Chodím na kontrolu cukrovky několik let a posledních pár let mi berou pouze krev. Paní doktorka říkala, že to tak nezatěžuje organismus. Proč se pořád používá tak zastaralá metoda, kdy se pije čaj s glukózou?“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Vaše lékařka Vám asi stanovuje tzv. dlouhý cukr, glykovaný hemoglobin, což stačí. Ne však pro diagnózu těhotenské cukrovky - zvyšuje se až po určité době trvání zvýšených glykémií, odlalil by tedy cukrovku pozdě. Naprostá většina žen má v době diagnózy dlouhý cukr v normě, což znamená, že porucha trvala jen krátce a nestačila se projevit zvýšením dlouhého cukru.“
Alice: „Dobrý den, co říkáte na lyofilizované ovoce, které by se v malém množství přidalo například do jogurtu při těhotenské cukrovce? A pití ovocného čaje, samozřejmě bez cukru? Lze pít vodu s citronem, je omezené množství na den? Děkuji“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „U sušeného a lyofilizovaného ovoce opatrně - má koncetrovaný cukr a snadno se přežene vhodné množství. Pár kousků v jogurtu je samozřejmě ok. Ovocný čaj sáčkový také.“
Renáta: „Dobrý den, v 1. těhotenství jsem měla DM léčený inzulinem. Glykémie mi zvyšovalo jakékoliv množství sacharidů. Postupem času jsem tedy sacharidy úplně přestala jíst. V současné době jsem podruhé těhotná, 24tt, čekám na OGTT, nicméně si glykémie již sama měřím a hodnoty se za mi již dost zvýšily. Musím tedy znovu omezit veškeré sacharidy a moje otázka zní - neškodí při růstu miminka úplné vyloučení sacharidů ze stravy? Nejsou potřebné pro správný vývoj? Je lepší si aplikovat méně inzulinu, nebo jíst určité množství sacharidu, ale za cenu aplikace mnoha jednotek inzulinu? Děkuji za odpověď!“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Z výživového hlediska jsou nezbytné bílkoviny a zdravé tuky, což platí i těhotenství. Zelenina zvyšuje glykémii jen málo (u někoho vůbec) a je vhodná ke každému jídlu jako příloha. Vyřazení klasického pečiva a obvyklých příloh (těstoviny, rýže atd.) se nemusíte bát. Je třeba ale rozumný přístup - nedělat zbytečná omezení.“
Michaela Knížová: „Dobrý den paní doktorko, Je mi 46 let, jsem obézní, mám prediabetes. Mám dvě děti, dcera nar. 2011, porodní váha 3920g, od roku 2015 má diabetes 1. Typu. U syna bar. 2013 s váhou 4120g jsem měla tehotenskou cukrovku. Celý život mám zvýšený cukr. Momentálně mám vyšší glykovany než dcera, což je ostuda, já vím. Chodila jsem i na obezotologii do ústavu na Národní třídě, ale v mém případě je to adi o hlavě. Potřebovala bych pomoci. Mnoho věcí mě nechutná, nedělá mi dobře. O vás je známo, že jste odborník na stravu. Prosím nebylo by možné se stát vaším pacientem a začít vše řešit ? Děti jsou ještě malé a ještě mne potřebuji a já jsem jen líná, unavená a podrážděná.... Chci to změnit. Moc Vám děkuji za odpověď. Míša Knížová“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Ano, působím na Fakultní poliklinice VFN.“
Marie K.: „Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď. Jen dodávám, že mám 55 Kg a 163 cm a manžel má sice 180 cm, ale má sotva 79 kg. Je tedy možně, že když jsme oba hubení a narodily se nám tak těžké děti , tak budou mít sklony k cukrovce??Děkuji moc“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Ne, pokud jste opravdu neměla těhotenskou cukrovku nebo velký váhový přírůstek v těhotenství.“
Veru: „Dobrý den, paní doktorko. Ráda bych se zeptala, zda je při těhotenské cukrovce možnost dát si banán. Co jsem pročítala Váš web, tak při vhodné skladbě ostatního jídlo to problém není, stejně tak více než 70% čokoláda (tak spíše asi opravdu výjimečně)? A zda si dát pozor a ten 1-2 kousky ovoce konzumovat pouze dopoledne a nikoliv odpoledne? Moc děkuji“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Ano, není zákazaného ovoce :-) Jen hlídat množství. Banán lépe např. s bílým jogurtem, ořechy...(zpomalí vstřebávání cukrů z banánu). Ovoce může být vícekrát denně, jen se vyhnout většimu množství naráz (vždy jeden střední kus nebo hrst).“
Silva: „Dobrý den, ráda bych se zeptala na konkrétní hladinu glykemie. Po dvou krajících chleba s máslem a marmeládou jsem měla po jedné hodině hodnotu 8,2 a po dvou hodinách 5,8 (naměřeno doma na glukometru). Jen se chci ujistit, zda jsou hodnoty v pořádku. Děkuji za odpověď.“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Hodnota za jednu hodinu od začátku jídla by měla být do 7,8 a za dvě hodiny do 6,7.“
Lenka: „Dobrý den,je pravda,že kysané zelí snižuje hladinu cukru v krvi?Děkuji.“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Ano - kyseliny a vláknina zpomalují vstřebávání ostatních sacharidů (zelí tedy sníží glykemický index daného jídla). Z dlouhodobého hlediska má kysané zelí (a kvašená zelenina obecně) příznivý vliv na střevní mikrobiotu, což nepřímo také příznivě ovlivňuje účinek inzulinu a hladinu cukru.“
Jana: „Hezký den, paní doktorko, mám diagnostikovat těhotenskou cukrovku. Momentálně jsem v 31tt. Hodnoty glykemie jsou některé dny (každý druhý až třetí den, někdy 2 dny po sobě), zejména odpoledne a večer vysoké - přes 7,5 hodinu po jídle. Někdy jsou pak 2 hodiny po jídle opět v normě (pod 6,5). Jsou tyto hodnoty stále v pořádku pořádku nebo už je nutné začít aplikovat inzulín? Děkuji“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Hodnoty do 7,8 za hodinu po jídle jsou v pořádku.“
Gabriela: „Dobrý den, Měla jsem těhotenskou cukrovku. Co dělat pro prevenci vzniku cukrovky u syna? Jak mohu snížit pravděpodobnost těhotenské cukrovky v případném dalším těhotenství? Děkuji“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Odpovědí na obojí je zdravá životospráva - zdravá strava, pohyb, nestresovat se, dobře spát a hýčkat mezilidské vztahy.“
Lenka: „Rodiče mi vyčítají vznik těhotenské cukrovky. Prý je to tím, že moc nejím sladké. Mají pravdu? Děkuji“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Oj. To tedy vůbec ne. Jak bylo řečeno - těhotenská cukrovka vzniká kombinací vrozených vlivů a těhotenských hormonů. Další rizikové faktory jsou nadváha, nezdravá životospráva atd. U řady žen jsou ale jen ty geny a hormony - máme řadu pacientek štíhlých, sportovních. Nejezení sladkého patří do prevence cukrovky, ne mezi její příčiny.“
Eva: „Dobry den, jsem v 39 tt. Při testech byla hladina cukru 5,1, byla jsem na diabetologii, dan glukometr, po 2 mes. měření zjištěno, ze cukr je v rozmezí 3,8-5. Na návštěvě ještě 2x. Bylo mi doporučeno vzhledem k nevolnostem, nízkému tlaku jist co muzu, aspoň jogurty, při mdlobach si mám dat čokoládu nebo srk Coly. Na další navstevu půl roku po porodu. Vůbec tomu nerozumím, zda se jedna či ne o cukrovku. Dekuji za radu. Divácka Eva P“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „U hraničních hodnot (zvýšení o desetinku, např. 5,1) nemáme jistotu, zda je to porucha nebo laboratorní chyba.“
Katka: „Dobrý den, paní doktorko, v těhotenství jsem měla lačnou gl. 4.6, po roce jím podobně, ale nepravidelně, cvičím, a lačnou mám 5,7. Má na ni vliv i nedostatek spánku a stres? V jídelníčku mi gl. zvyšoval pšeničný i žitný chléb stejně, je to běžné? Děkuji“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Ano, vyšší glykémie nejsou jen o stravě, vše ostatní hraje také roli.“
Kateřina: „Dobrý den, švagrová má 3 děti a u dvojčat, která se narodila naposledy ji řekli, že má těh. cukrovku. Neakceptovala to, děti se narodily v pořádku-nyní 4 roky. Existuje riziko, že by jim něco mohlo být? Děkuji Kateřina“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „To nelze s jistotou říci. Neléčená cukrovka má sice zvýšené riziko komplikací, není to ale tak, že nutně musí nastat.“
ANTIMONY: „Jaké jsou důsledky těhotenské cukrovky?“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Komplikace neléčené cukrovky jsem již zmínila v podobném dotazu. Ještě bych doplnila, že správně léčená cukrovka nemá žádné negativní důsledky. Cílem léčby je zachovat normální glykémie jako má žena bez těhotenské cukrovky. Co bohužel zůstává je ta vrozená dispozice, která se může časem vrátit formou klasické cukrovky, ale velmi záleží na daším životním stylu.“
Markéta: „Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jsou stejně spolehlivé malé glykemické testy například odběr na lačno před a po snídani jako typický těhotenský zátěžový test?“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Pokud myslíte z hlediska diagnózy cukrovky, tak je určitě spolehlivější klasický test. Měření z glukometru jsou zatížena větší chybou měření.“
Veronika: „Dobrý den, mám diagnózu těhotenské cukrovky od 12 tt - ranní glykemie 5,2, dlouhodobý cukr 32. Diabetolog nepovažuje za nutné měřit glukometrem (glukometr dává až od hodnot dlouhého cukru 40 +, to samé jsem pochopila i z knihy Lily Nichols, kterou jste komentovala). Je tedy dlouhodobý cukr směrodatný? Miminko se dle UZ od minulé kontroly zvětšilo o 2 dny, zažádala jsem diabetologii raději o glukometr, byť na jejich doporučení není potřeba. Dietu dodržují důsledně, za 2 měsíce mám dole 7 kg a 7 kg dole kvůli ranní nevolnostem před 12tt (dohormady 14 kg do 21tt). Pravdou je, že výchozí váha byla před těhotenstvím velmi vysoká. Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Všechny ženy s těhotenskou cukrovkou by se měly průběžně měřit na glukometru. Z "dlouhého cukru" ani výsledků vstupního testu nelze soudit další průběh.“
Tereza L.: „Dobrý den, v prvním těhotenství jsem měla cukrovku. Je pravděpodobné, že ji budu mít i v tom druhém? Lze tomu nějak předejít? Děkuji.“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Ano, často se opakuje, ale ne vždy. Pokud hrála větší roli nevhodná životospráva, tak je šance neopakování cukrovky větší, pokud provedete pozitivní změny.“
Věra Špirková: „Dobrý den, test na těhu cukrovku mi vyšel v červených, mínusových číslech. Téměř jsem u dr omdlela... musela jsem si už po půl hodině vypití lehnout u sestry. Je to v pořádku? Mám si dávat na něco pozor? Otec je cukrovkář.“
MUDr. Hana Krejčí, PhD.: „Předpokládám, že jste měla při testu hypoglykémii - nízkou hladinu cukru, což se v malém procentu případů stává (cca u 3 % žen). Podle dosavadních poznatků to nepředstavuje žádné riziko.“