Opékaný pstruh se slaninou, mandlemi a červenou řepou
Velké vaření s Darinkou Sieglovou
1 lžíce olivového oleje
25 g másla
3 pstruží filety s kůží
sůl a čerstvě mletý pepř
200 g slaniny, nakrájené na kostičky
150 g bagety, ciabatty nebo jiného bílého pečiva, nakrájeného na kostičky
hrst mandlových lupínků
80–100 g potočnice nebo polníčku, popř. rukoly
250 g červené řepy, uvařené (ne nakládané) a nakrájené na malé kouskyZálivka:
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce červeného vinného octa
Lžičku oleje rozehřejte s máslem ve velké nepřilnavé pánvi. Jakmile začne prskat, přidejte rybu kůží dolů a opékejte 10–15 minut. Během pečení filety svrchu potírejte tukem z pánve. Když bude maso skoro hotové, na minutu je obraťte. Hotové filety vyjměte z pánve, osolte je a opepřete a udržujte teplé.
Do pánve nalijte zbývající olej a opečte na něm kostičky slaniny a pečiva. Opékejte 10 minut dokřupava. Mezitím opečte mandlové lupínky nasucho v pánvi na středním ohni. V misce prošlehejte na zálivku olej s octem a trochou soli a pepře. Odložte.
Ve velké míse promíchejte potočnici (nebo polníček či rukolu) s červenou řepou, slaninou, krutony, mandlemi a zálivkou. Pstruží filety rozdělte na talíře a podávejte se salátem jako přílohou.