Dezert Vejce
5 kusů
Mango/maracujový žloutek
110 g mangové pyré
45 g maracujové pyré
½ čerstvá maracuja
Vše smíchejte dohromady a nalijte do formy (10 polokoulí). Zamrazte.
Kokosový mousse
110 g kokosové pyré/tučné kokosové mléko
110 g vyšlehané smetana 31–33%
1 PL želatiny (2 malé plátky)
Želatinu dejte nabobtnat do studené vody. Kokosové pyré zahřejte na 50 °C (v hrnci nebo v mikrovlnné troubě). Přidejte nabobtnanou želatinu zbavenou přebytečné vody. Vychlaďte na 35 °C a na 2x přidejte vyšlehanou smetanu.
Poleva
300 g karamelové čokolády Gold 30,4%
50 g kakaové máslo
15 g hroznový olej (slunečnicový olej)
Zahřejte zvlášť čokoládu a zvlášť kakaové máslo. Obojí na cca 40 °C. Spojte dohromady a přidejte olej (Olej se dává kvůli plastičnosti. Pokud polijete zmrzlý dezert pouze čokoládou s kakaovým máslem, existuje velké riziko, že poleva při povolování dezertu praskne).
Čokoládová hnízda
200 g hořká čokoláda 54,5%
Dejte vymrazit mramorovou desku (případně plech či jinou hladkou desku). Rozehřejte hořkou čokoládu a dejte ji do cukrářského sáčku. Udělejte do sáčku malou dírku a nastříkejte na zmrzlou desku zleva doprava a zpět čokoládou tenké „vlasy“. Kartou si tyto „vlasy“ shrňte k sobě a obtočte kolem vajíčka.
Složení dezertu
Spodní část formy na vejce naplňte do 2/3 kokosovým mousse.
Spojte dvě polokoule mango/maracujového žloutku k sobě a vložte do mousse.
Formu zavřete její druhou částí.
Vajíčka doplňte kokosovým mousse až po okraj formy.
Zamrazte formu na 12 hodin.
Vyndejte vejce z formy, napíchněte na špejli či nůž a ponořte do polevy. Okamžitě jej obraťte, aby stekla přebytečná čokoláda dřív, než začne tuhnout.
Vejce sundejte ze špejle a položte na podložku.
Z jedné strany pocákejte vejce hnědým kakaovým máslem.
Posaďte vejce do čokoládových hnízd.