Ovesné rizoto
2 – 3 porce
110 g ovsa bezpluchého (1/2 hrnku)
1 jarní cibulka
100 g mrkve
100 g cukety
1 lžička soli
listy červené řepy a trochu klíčků na ozdobu
Oves nejdříve propereme, poté jej namočíme do hrnku a půl vody a necháme zakrytý v lednici alespoň 8 hodin. Připravená zrna v té samé vodě uvaříme, jen přidáme sůl. Bude zapotřebí 50 - 60 minut. Na pomoc si můžeme vzít parní či multifunkční hrnec.
Jakmile máme oves dostatečně měkký, scedíme jej a zbylý vývar zachytíme do misky. Jarní cibulku nakrájíme a krátce orestujeme, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, kterou také krátce orestujeme. Poté přilijeme vývar z ovsa a pomalu dusíme pod pokličkou. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou cuketu. Jakmile je dostatečně tepelně upravená, přisypeme oves a promícháme. Ovesné rizoto můžeme ozdobit pokrájenými listy z červené řepy a klíčky.
Tip: Do rizota je možné přidat také například telecí maso, zeleninu můžete libovolně obměňovat podle Vaší chuti.