Těstoviny

Špagety s čočkovou omáčkou

Chutná to jako boloňská omáčka, vypadá to téměř jako boloňská omáčka – co je to? Čočková omáčka!

2 lžíce panenského olivového oleje
1 cibule, nakrájená nadrobno
1 velká mrkev, nakrájená nadrobno
2 řapíky celeru, nakrájené nadrobno
2 stroužky česneku, drcené
2 lžičky mletého římského kmínu
1 lžíce rajčatové pasty nebo protlaku
2x 400g konzerva krájených rajčat
Sůl
Čerstvě mletý pepř
400g konzerva hnědé či zelené čočky (anebo hotová uvařená, dobře slitá čočka)
350 g linguine, špaget nebo jiných dlouhých těstovin
100–150 g čerstvého sýra, fety nebo balkánského sýra

V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer, zmírněte oheň a opékejte zeleninu doměkka, asi 5 minut, občas promíchejte. Přidejte česnek, římský kmín, rajčatovou pastu (protlak) a minutu míchejte. Vlijte rajčata a 125 ml vody. Přiveďte k varu, podle chuti osolte a opepřete. Zmírněte oheň, zvolna vařte 10 minut, vsypte čočku a vařte ještě 5 minut.

Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě, aby byly al dente. Sceďte a v rendlíku promíchejte s omáčkou. Podávejte posypané rozdrobeným sýrem.

NĚCO NAVÍC: Jídlo můžete na talíři posypat čerstvou petrželkou nebo lístky z celerových řapíků. Vmíchat můžete také hrst rukoly, baby špenátu nebo polníčku (skvělá šance, jak zužitkovat zbytky!).

Další recepty Celý díl