Moučníky a cukroví

Jáhlové lívance

½ hrnku jáhel
2 velké banány
2 vejce
2 lžíce kokosové mouky (může být pohanková, špaldová…)
2 velká jablka
100 g másla
1 vanilkový cukr
Mletá skořice
1 zakysaná smetana
Řepkový olej na smažení

Jáhly dáme do hrnce a zalijeme vodou v poměru 1:2. Uvaříme do měkka. Poté necháme lehce vychladnout. Dáme do mísy, přidáme nastrouhaný banán a vejce. Zahustíme v případně potřeby moukou. Záleží na hustotě jáhel, podle toho pak přidávejte mouku. Nechte chvíli odstát.

Pečte na rozpálené pánvi nebo lívanečníku. Nalijte jednu vrstvu, ztlumte plamen a nechte péct na jedné straně, dokud se nezačnou na povrchu tvořit malé bublinky, pak otočte a ještě dopečte.

Podávejte s karamelizovanými jablky. Ty nakrájejte na kostičky a zbavte jádřince. Na pánvi zpěňte máslo, přidejte jablíčka a lehce poduste. Po asi 5 minutách přidejte vanilkový cukr a nechte zkaramelizovat. Nakonec zasypte mletou skořicí a promíchejte. Lívance poklaďte zkaramelizovanými jablíčky a ozdobte kopečkem smetany.

Tip: Můžete ještě posypat opraženými lískovými oříšky nebo plátky mandlí.

Další recepty Celý díl