Moučníky a cukroví

Pohankovo–tvarohová bábovka

Na bábovku objem cca 2,3 l

250 g pohankové mouky
250 g tvarohu
200–250 g třtinového cukru
5 vajec
250 g másla
1 vanilkový cukr
1 prášek na pečení
Máslo na vymazání formy
Strouhanka/strouhaný kokos na vysypání
Tip: hrozinky nebo čokoláda na kousky do těsta

Do mísy dáme žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo a vymícháme je do hladké pěny, přidáme tvaroh a promícháme, vmícháme mouku, kterou jsme smíchali s pečícím práškem a opět lehce promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílků, který jsme si předem ušlehali. Ten už jen lehce promícháme s těstem. Můžeme přidat rozinky nebo na kostičky nasekanou čokoládu.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut na 190 °C a pak cca 40–45 minut na 175–180 °C.

To, zda je bábovka upečená můžeme vyzkoušet špejlí, pokud jí píchnete do těsta a špejle zůstane suchá, máme hotovo. Vytáhneme z trouby a necháme chvíli odstát ve formě, pak překlopíme na talíř. Podáváme vychladlé.

Další recepty Celý díl