Polévky

Krémová polévka z mrkve

3–4 porce

600 g mrkve
400 ml zeleninového vývaru nebo vody
200 g řapíkatého celeru
150 ml kokosového mléka
2–3 PL citrónové šťávy
2 PL rýžového/javorového sirupu sirupem (lze ho přidat více, záleží na sladkosti mrkve)
1 PL rostlinného oleje
1 střední cibule
2 cm čerstvého zázvoru
3 tobolky kardamonu
½ ČL soli
¼ ČL kurkumy
Čerstvý koriandr

Cibuli a zázvor oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na větší kousky.

Na oleji orestujeme do zlatova nakrájenou cibuli a zázvor. K orestované cibulce přidáme koření, necháme ho rozvonět a přisypeme očištěnou nakrájenou mrkev s řapíkatým celerem. Zalijeme vývarem/vodou, osolíme a vaříme do měkka.

Po změknutí mrkve vyndáme tobolky kardamomu. Přilijeme kokosové mléko a vše rozmixujeme do hladka.

Polévku dochutíme citrónovou šťávou, rýžovým/javorovým a solí. Dle potřeby lze polévku naředit vodou.

Servírujeme s lístky čerstvého koriandru, pokapané lněným olejem.

Další recepty Celý díl