Cibulačka
4 porce
1 kg oloupané cibule
1,2 l hovězího vývaru
3 PL přepuštěného másla
2 ČL soli
Svazek tymiánu
Kousek sýra na strouhání, ideálně kozí
Chléb k polévce – například bylinkovo-česnekový kváskový trhací chléb
Na rozpuštěném přepuštěném másle na mírném ohni dusíme oloupanou, osolenou, na měsíčky pokrájenou cibuli, dokud nepustí vodu a nezavadne. Trvá to zhruba 10 minut.
Odklopíme poklici a za občasného míchání necháme cibuli zkaramelizovat. Čím více bude cibule karamelizovat, tím je nutné častěji míchat, aby se vzniklý „karamel“ nepřichytával na dno hrnce. Cibule bude pomalu hnědnout a zmenšovat objem. Doba zkaramelizování cibule je okolo 60 minut.
Jakmile bude cibule hnědá, přilijeme hovězí vývar a vaříme asi 30 minut. Poté polévku rozmixujeme.
Mezitím, co se polévka vaří si připravíme na grilu opečené kousky chleba posypané sýrem.
Do hotové polévky vložíme krajíčky grilovaného chleba a sypeme pokrájenou cibulovou natí nebo lístky tymiánu a ozdobíme trochou osmažené cibulky.