Ryby a mořské plody

Arktický losos s pikantní omáčkou

2 porce lososa
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky sezamového oleje
1/2 lžičky čerstvého zázvoru
1 stroužek česneku
2 lžíce medu
1/2 lžičky chilli omáčky Sriracha
1/2 hrsti máty
1 limeta
100 g jasmínové rýže

Lososa s dostatečným předstihem přendáme z mrazáku do chladničky, aby stačil šetrně rozmrznout. Před přípravou lehce osušíme.

Oloupaný zázvor a česnek nakrájíme velmi najemno a smícháme s oběma druhy oleje, medem, chilli omáčkou a šťávou z limetky.

Dáme vařit rýži.

Na plech s pečicím papírem položíme lososa kůží dolů. Potřeme omáčkou a dáme péct do trouby na 180 °C cca 12–13 min.

Mátu pokrájíme a připravíme na servírování.

Lososa vyndáme z trouby a kůži oddělíme.

Do hlubokého talíře dáme uvařenou rýži, na ni položíme porci lososa bez kůže, přelijeme omáčkou a posypeme mátou.

TIP: Losos může být uprostřed mírně syrový.

Další recepty Celý díl