Ryby a mořské plody

Zapečená zelenina s jáhly a candátem

4 porce

1200 g zeleniny vhodné k pečení (mrkev, dýně, rajčata, tuřín, růžičková kapusta)
150 g syrových jáhel (přibližně 500 g vařených jáhel)
2 cibule
5 polévkových lžic rýžového sirupu
2 čajové lžičky mořské soli
přepuštěné máslo (ghí)
čerstvé bylinky - tymián, dobromysl
sůl

Zeleninu očistíme, tu, která je potřeba, oloupeme. Pokrájíme na menší kousky, vložíme na vymazaný plech, osolíme, přilijeme rýžový sirup, posypeme bylinkami a dáme péci do vyhřáté trouby na 190°C na cca 20-30 minut.

Jáhly propláchneme vroucí vodou. Uvaříme je doměkka na mírném plameni v poměru 1 díl jáhel: 2 díly vody, tj 150 g jáhel: 400 ml vody. Na ghí orestujeme najemno pokrájenou cibuli. Uvařené jáhly smícháme s pečenou zeleninou a orestovanou cibulí. Směs ochutnáme a podle potřeby osolíme. Přidáme pokrájené čerstvé bylinky, zamícháme a natřeme do pekáčku, který jsme vymazali přepuštěným máslem. Vložíme do pekáčku a zapečeme při teplotě 180 °C.

Podáváme s plátkem ryby doplněné pickles, posypané restovanými vlašskými nebo kešu oříšky a posypané parmezánem. Lze zapéci s vařenou luštěninou.

Candát na 4 porce:

4 filety candáta
3 stroužky česneku
2 polévkové lžíce másla
čerstvý tymián
sůl

Candáta opláchneme a kůži několikrát nařízneme, aby se lépe vypekla. Filet osolíme z obou stran. Na straně bez kůže filet ještě můžeme opepřit. Takto připravený filet vkládáme do pánve s rozehřátým tukem nejprve stranou s kůží.

Když je kůže křupavá, filet otočíme, do pánve přidáme rozmáčknuté stroužky česneku, máslo a pokrájený čerstvý tymián. Zpěníme, aby se prolnuly chutě. Vypneme zdroj tepla a necháme candáta v pánvi pod pokličkou dojít.

Další recepty Celý díl