Rybí karbanátky

500 g syrových rybích filetů a/nebo odřezků rybího masa bez kostí a kůže, nasekaných nadrobno
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
500 g vychladlých vařených brambor, oloupaných a nastrouhaných najemno
3–4 lžíce hladké mouky + na poprášení rukou
2 vejce, prošlehaná
sůl
čerstvě mletý pepř
nasekaná čerstvá petrželka podle chuti
rostlinný olej nebo jiný tuk na smažení
míchaný salát
pečivo podle chuti k podávání
V míse promíchejte rybí maso s cibulí a vařenými bramborami, přidejte mouku a vejce podle potřeby, jen tolik, aby vznikla soudržná pevná hmota. Pořádně osolte a opepřete, vsypte petrželku a dobře propracujte. Pomoučněnýma rukama odebírejte hmotu a tvarujte z ní silnější placičky o průměru zhruba 4 cm.
V pánvi rozpalte cca půlcentimetrovou vrstvu tuku a smažte placičky dozlatova a dokřupava. Odkládejte je na papírové utěrky.
Podávejte doplněné míchaným salátem a pečivem podle chuti.
Něco navíc Poměr rybího masa a brambor 1:1 je ideální. Můžete ho ale podle momentálních možností upravit až na 2 díly brambor a 1 díl ryby. Do kroket je možné zužitkovat brambory od oběda i ze včerejška a tepelně upravené obrané rybí maso.
Hmotu lze dochutit i jinými bylinkami či kořením podle vlastní chuti, popřípadě nasekanými sardelovými řezy nebo sardelovou pastou. Namísto syrové ryby můžete použít i okapaného tuňáka z konzervy nebo rozmělněnou zbylou pečenou či jinak tepelně upravenou rybu.