Fermentovaná limonáda
6 hrnků vody
1 hrnek medu
1 velkou hrst vybraného ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, hrozny,..)
Volitelně bylinky a jedlé květy
Smíchejte čistou vodu s medem v poměru 6:1. Když použijete sladké ovoce, stačí medu méně. Oslazenou vodu nalijte do sklenice a do ní dejte ovoce / květy. Dobře promíchejte. Obsah bude nejspíš plavat u hladiny, nevadí. Je dobré nemít sklenici úplně plnou až po víčko, ať se vám to dobře míchá a nevylévá. Zavíčkujte zpočátku jen lehce a hlavní bod celého procesu denně několikrát míchejte – vyvarujte se kovových předmětů a používejte vařečky. Roztok tím okysličíte a špatně ponořené části ponoříte. Vyloučíte tím také plíseň, která se ráda objevuje na povrchu, pokud nemícháte. Po pár dnech začnete pozorovat drobné bublinky. Přitom stále promícháváte a můžete začít ochutnávat. Limonádu můžete krátkodobě skladovat v lednici, ale neuzavírejte ji úplně, ať vám nevybuchne.