16–20 lívanců

300 ml rýžového mléka, ovesného mléka, kravského mléka nebo 400 ml kefíru
100 g ovesné (bezlepkové) nebo ječné mouky (ovesnou mouku si připravíte pomletím ovesných vloček v mlýnku na kávu – ječnou mouku si můžete připravit semletím ječných krup)
100 g pohankové mouky (připravuji vždy čerstvou semletím pohankových krup / kdo by nechtěl používat pohankovou mouku, lze ji nahradit ječnou moukou)
50 g javorového nebo rýžového sirupu (lze nahradit 40 g třtinového cukru a 3 PL vody)
10 g mletého lněného semínka (lněné semínko umelte také v mlýnku na kávu)
1 vejce nebo 3 PL rozmačkaného přezrálého banánu
1 ČL sody na pečení – zarovnaná
½ ČL kypřícího prášku bez fosfátů
Špetka vanilky
Špetka mořské soli
Kůra z bio citronu
Ghí nebo olej na smažení lívanců

V míse smícháme suché suroviny: mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a mleté lněné semínko.

Zvlášť smícháme mokré suroviny: mléko (kefír), vejce, sirup, vanilku.

Lehce promícháme mokrou a suchou složku a necháme asi 15 minut odstát.

Lívance smažíme na přepuštěném másle nebo oleji.

Další recepty Celý díl