Moučníky a cukroví
Císařský trhanec (Kaiserschmarren)

Vaříme s Miroslavou Kuntzmanovou – Prvorepublikové Vánoce
2 porce
Na těsto
250 ml sladké smetany
100 g hladké nebo polohrubé mouky
2–3 vejce
špetka soli
2 lžíce cukru
50 g rozinek
máslo na pečení
Na polití
malinová šťáva nebo kompot či ovocná přesnídávka
Do hrnku nebo mísy nalijeme smetanu, kterou rozšleháme se žloutky. Za stálého šlehání postupně přisypáváme mouku, cukr a rozinky. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
Na pánvi rozehřejeme máslo a po obou stranách v něm postupně pečeme silnější omelety. Upečené vidličkami roztrháme na kousky, klademe je na talíře, pocukrujeme a polijeme šťávou, kterou můžeme podle chuti naředit.
Trhanec můžeme podávat také s kompoty nebo s rozvařeným ovocem.