Maso

Pica pau

(Portugalsko, pálivost 3)

Pica pau znamená portugalsky datel. Název tohoto jídla odkazuje ke způsobu podávání. Kousky restovaného kvalitního hovězího se napichují přímo z pánve na párátka. K tomuto rychlému a jednoduchému hospodskému pokrmu se skvěle hodí vychlazené pivo a čerstvé pečivo k namáčení do omáčky.

1 lžíce sádla
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku, propasírovaného
1 bird´s eye paprička, rozpůlená podélně
300 g hovězí svíčkové, nakrájené na kostky

150 g šunky jamón serrano nebo parma, nakrájené na proužky
10 malých nakládaných okurčiček
2–3 lžíce bílého vína
hrst petrželky, nasekané
1 citron, nakrájený na čtvrtky
150 g nakládané zeleniny (mrkev, cibulky, olivy, květák)
sůl, pepř

chilli olej

300 ml kvalitního olivového oleje
7 nakládaných piri piri, nebo malagueta papriček
10 sušených piri piri, nebo malagueta papriček
4 stroužky česneku, propasírovaného
2 lžíce brandy
kůra z 1 citronu
1 lžíce mleté červené papriky
1 lžíce šťávy z citronu
1 lžíce octa
3 bobkové listy
sůl, pepř

Další recepty Celý díl