Moučníky a cukroví

Dýňové cupcakes

Dýňový korpus

200 g pyré z pečené máslové dýně
150 g hladké mouky
1 lžička skořice
1 lžička kypřícího prášku - 5 g
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
90 ml slunečnicového oleje
2 vejce od šťastných slepic
200 g třtinového cukru

Z máslové dýně okrájejte pevnou slupku a nakrájejte jí na tenké (max. centimetrové) plátky, ty rozložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte do měkka v předehřáté troubě zhruba 20 minut na 180°C. Zkontrolujte, zda je dýně opravdu měkká. Nechte ji vychladnout a tyčovým mixérem z ní připravte hladké pyré.

Do větší mísy prosejte mouku, přidejte skořici, jedlou sodu, kypřící prášek a sůl, vše promíchejte. Do mísy od kuchyňského robotu nalejte olej, přidejte vejce a třtinový cukr, utřete pádlem do pěny a přidejte dýňové pyré. Promíchejte a postupně zapracujte suché suroviny. Nakonec ještě krátce na rychlé otáčky promíchejte.

Předem připravené košíčky plňte vrchovatě. Pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut na 175°C. Abyste si byli jistí, že jsou dortíky dopečené, proveďte test špejlí. Dortíky vyndejte z trouby a nechte vychladnout přímo v plechu. Plnit je doporučuji domácí pomerančovo-mátovou nebo pomerančovo-skořicovou marmeládou.

Cream cheese

250 g mascarpone
300 g philadelphie
100 g cukr krupice

Mascarpone i Philadelphii vyndejte chladné z lednice až těsně před přípravou krému. Do kotlíku kuchyňského robotu odvažte potřebné množství všech surovin a začněte šlehat. Postupně zapněte robot až na nejvyšší otáčky a vyšlehejte do pevného krému. Šlehá se krátce - zhruba 2 minuty. Dejte pozor, aby se nepřešlehal, sražený krém nejde zachránit. Hotový krém ihned naplňte do zdobícího sáčku s trezírovací špičkou a zdobte jim vychlazené dortíky.

Další recepty Celý díl