Moučníky a cukroví

Tvarohový koláč s ovocem

170 g polohrubé mouky
125 g másla
125 g tvarohu
125 g krupicového cukru
hrst ovoce
2 bílky a žloutky (zvlášť)
1/2 kypřicího prášku
1/2 sáčku vanilkového cukru
asi 2 lžíce mléka
kůru z půlky citronu
máslo a strouhanku na vymazání formy
moučkový cukr a mouku na poprášení ovoce

Změklé máslo utřete s cukrem a postupně po jednom přidejte žloutky. Do směsi vetřete tvaroh, vanilkový cukr a citronovou kůru. Zřeďte vlažným mlékem a opatrně promíchejte.

Do čisté mísy prosijte mouku s kypřicím práškem. Nasypte k základu těsta a důkladně promíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).

Bílky ušlehejte do tuha a opatrně vetřete do těsta. Těsto přeneste do vymazané a strouhankou vysypané formy o průměru 23 cm a poklaďte ovocem, poprášeným trochou mouky (v těstě nepropadne).

Pečte asi 30 minut. Hotový koláč poprašte moučkovým cukrem.

Něco navíc: Doba pečení je individuální – záleží na výkonnosti trouby. Koláč je skvělý i s mandlemi nebo rozinkami, hodinu předem namočenými v alkoholu či v aromatickém čaji.

Další recepty Celý díl