Velikonoční chléb pinca

(recept pochází ze Slovinska a Chorvatska)
cca 2 hodiny
Množství těsta postačí do 2 menších forem
500 g polohrubé mouky
300 ml mléka
3 žloutky
70 g másla
20 g droždí
2 polévkové lžíce medu
½ lžičky soli
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
trochu muškátového květu
150 g rozinek
na vymazání a vysypání formy:
máslo
mandlové lupínky
strouhanka
Z droždí, několika lžic vlažného mléka, lžičky medu a trochy mouky uděláme kvásek, který necháme zkynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, sůl, koření a utřené máslo se žloutky a medem. Zaděláme těsto, do kterého nakonec vpracujeme rozinky. Na teplém místě necháme zkynout.
Pekáč nebo formu silně vymastíme tuhým máslem, vysypeme lupínky mandlí a podsypeme jemnou strouhankou. Vykynuté těsto dáme do pekáče a necháme ještě asi 20 minut odpočinout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut při 175°C. Upečený velikonoční chléb vyklopíme a silně pocukrujeme.