Celozrnné snídaňové muffiny
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek jemných ovesných vloček
1 ½ celozrnné mouky (špaldová či pšeničná, žitnou zkombinovat 1:3)
3/4 hrnku hnědého cukru
4 lžíce otrub
2 lžičky skořice
1 lžička soli
1 ½ lžičky sody bikarbony
150 g pokrájených datlí (nebo jiné oblíbené sušené ovoce; můžete část či celé nahradit i ořechy nebo dokonce kousky čokolády)
1 hrnek podmáslí
½ hrnku rostlinného oleje
1 velké vejce
1 lžička vanilkového extraktu
⅓ hrnku vroucí vody
Předehřejte si troubu na 180°C. Do větší mísy prosijte skrz síto veškeré suché ingredience a promíchejte. Síto nemusí být jemné, jde hlavně o to, aby nebyly v těstu celé kousky hnědého cukru, který bývá vlhčí. Přidejte pokrájené datle a promíchejte. V menší míse promíchejte metličkou všechny mokré ingredience kromě horké vody. Přidejte mokrou složku do velké mísy se sypkou a zamíchejte. Nakonec zalijte horkou vodou a znovu naposledy zamíchejte.
Nechte těsto pár minut odstát, aby vločky měly šanci se nasáknout. Během toho vyložte muffinovou formu papírovými košíčky, nebo ji vymažte tukem a vysypte moukou. Poté rozdělte těsto do připravené formy tak, aby bylo ve všech stejně. Těsto vychází na 16 malých či 12 velkých muffinů. Dejte do trouby a pečte 22-25 minut. Že jsou muffiny hotové poznáte, když špejle zpíchnutá do prostředního muffinu je po vyndání čistá. Vytáhněte z trouby a ideálně vyložte na mřížku. Jezte ještě teplé nebo klidně studené. V mrazáku vydrží několik týdnů.
Pro veganskou verzi použijte místo podmáslí rostlinné mléko se lžičkou octa či citronové šťávy nebo rostlinný jogurt. Místo vajíčka pak lžíci chia semínek či drcených lněných smínek nasáknutých ve 100 ml vody, nebo nahraďte rozmačkaným banánem.
Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové vločky, mouku i otruby.